19. 09. 2019

Gábor Tompa și András Visky la Teatrul Național din Cluj!

Marți, 24 septembrie, ora 19:00, în Sala Mare a Teatrul Național din Cluj, va avea loc avanpremiera spectacolului Furtuna de William Shakespeare, în regia lui Gábor Tompa.

„Niciunul dintre noi nu este născut bun sau rău. Toți avem o șansă egală. Așa ne-a creat Dumnezeu. Totul depinde de cum destinul și noi înșine ne administrăm aceste forțe. El însuși victimă a tiranei, Prospero este nevoit să devină tiran. Acest traseu îl putem parcurge oricare dintre noi… Din acest punct de vedere este o piesă profund creștină. Nu se poate înțelege altfel. Este vorba de porunca supremă: iubirea și iertarea" - mărturisea regizorul Gábor Tompa.

„E un joc perpetuu de oglinzi, sensuri, impresii care se schimbă.(…) În viziunea lui Gábor Tompa, Prospero este o mașinărie fermecată, care încearcă să descopere lucruri despre el însuși, despre lumea înconjurătoare, despre lumea în care a fost și în care trebuie să se întoarcă mai curat” – declara Marcel Iureș interpretul lui Prospero. 

Costumele și decorul spectacolului Furtuna au fost realizate de Carmencita Brojboiu, muzica este semnată de Lucian Ban, coreografia de Melinda Jakab, iar video design-ul a fost conceput de Radu Daniel.

Următoarea reprezentație este programată pe 6 octombrie, ora 19:00. Premiera spectacolului Furtuna va avea loc pe 11 octombrie, ora 20:00, în cadrul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj. Producția se va mai juca pe 3 și 28 noiembrie, la cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa.

 

Vineri, 20 septembrie, ora 19:00, în studioul Euphorion al Teatrului Național din Cluj, va avea loc premiera spectacolului Porno de András Visky, în regia lui Răzvan Mureșan. Piesa a fost scrisă pentru concursul Cele zece porunci dedicat dramaturgilor contemporani organizat de Teatrul Naţional din Budapesta, şi vorbește despre porunca Nu fura. Piesa evocă întâmplările din decembrie 1989, din România, şi vorbeşte despre graniţele violente ale libertăţii individuale, în contextul supravegherii politice şi a dictaturii.

„Am observat că sunt acolo foarte multe situații potențiale și povestioare, micro-povești dramatice din epoca de tristă amintire.(…) Cred că teatrul are capacitatea asta de a vorbi despre istorie mai direct și mai incitant decît ar face-o un manual de istorie, și-atunci și încercările noastre le putem vedea așa, ca pe niște lecții, în mare măsura ficționalizate, despre istorie. Poate că ajuta, cumva, deschiderea unei ferestre cât de mici spre o perioadă despre care sunt convins că cei mai mulți au auzit, dar știu destul de puține” – mărturisea regizorul Răzvan Mureșan.

Următoarele spectacole sunt programate pe 4 octombrie, ora 19.00 și pe 11 octombrie, ora 17.00, în cadrul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj.