13. 09. 2019

Regizorul László Marton (1943-2019), laureat al Premiului Kossuth, a trecut în neființă

Regizorul László Marton (1943-2019), laureat al Premiului Kossuth, fost director și regizor principal al Vígszínház (Teatrul de comedie din Budapesta) a decedat joi, în urma unei boli de lungă durată, în etate de 76 de ani.

László Marton a fost primul care a invitat Teatrul Maghiar de Stat din Cluj la Vígszínház, fiind și inițiatorul ideii de înfrățire între cele două teatre, o legătură armonioasă care durează și astăzi. Sub directoratul domniei sale, Vígszínház a ajuns pentru prima dată la Cluj, în anul 2000, cu o piesă de Caryl Churchill, Az Iglic [The Skriker], în regia lui Sándor Zsótér. Ultimul spectacol de László Marton pe care clujenii au avut ocazia să-l vadă a fost A Pál utcai fiúk [Băieții din strada Pál].

Fie-i țărâna ușoară!


László Marton (1943-2019)

A fost profesor al Școlii Superioare de Teatru și Film, a predat și în străinătate (Finlanda, Canada, Londra). Ca regizor invitat. a lucrat de mai multe ori la Helsinki, Louisville (SUA), Tel-Aviv, în Canada și în Germania.

În activitatea sa de director a urmărit continuarea vechilor tradiții ale teatrului de comedie din Budapesta. Politica sa privind repertoriul a fost o ofertă atrăgătoare pentru public, incluzând autori clasici, piese muzicale și musical-uri. Dintre regiile sale de mare succes amintim spectacolele Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról [Reportaj imaginar de la un festival pop american], Szentivánéji álom [Visul unei nopți de vară], II. Richárd [Richard al II-lea] sau A padlás [Podul casei].

În 1975 a fost distins cu Premiul Jászai Mari, în 1984 a primit titlul de Artist emerit, iar în 1990 premiul pentru excelență în artă. În 2000 i-a fost decernat Premiul Hevesi Sándor, în 2003 a fost distins cu premiul de stat Kossuth. În 2004 a fost laureat al uneia din cele mai mari distincții ale teatrului din Irlanda, Irish Theatre Awards.

În 1990 a devenit membru onorific al Guildhall School of Music and Drama din Londra. În noiembrie 1997 a fost primul regizor maghiar primit în Society of Stage Directors and Choreographers din Statele Unite. Începând din 2001 a fost consilier artistic al Teatrului Național al Irlandei. În 2009 a fost ales cetățean de onoare al arondismentului XIII din Budapesta, iar din 2015, membru corespondent al Academiei de Arte din Ungaria. În 2016 a fost laureat cu Premiul Prima Primissima. (MTI)