27. 03. 2019

Las Meninas – un spectacol dedicat faimoasei picturi a lui Velázquez

Vineri, 29 martie, la ora 20.00, în Sala Mare (în format studio) a Teatrul Maghiar de Stat Cluj, vom sărbători Ziua Mondială a Teatrului cu premiera spectacolului Las Meninas de Ernesto Anaya, regia: Andrei Măjeri.

Las Meninas este cea de-a doua producție realizată în urma concursului de proiecte pentru tinerii regizori din anul 2017, celelalte spectacole urmând să fie montate pe parcursul acestei stagiuni.

Las Meninas, scrisă de dramaturgul mexican Ernesto Anaya, ne vorbește despre condiția artistului, punând în dialog secolul de aur spaniol și post-modernitatea. În ambele: „lumea este imagine”, iar „imaginea este totul”, structura și mecanismele textului fiind foarte originale.

Andrei Măjeri, regizorul spectacolului, mărturisea că Las Meninas este un spectacol centrat pe text, nefiind vorba de o piesă ușurică: „Nu e o comedioară, deși cred că va ieși un spectacol comic. Pornim de la ceea ce aparent e spațiu gol, pentru ca în ultima parte a spectacolului să avem și decor propriu zis. Costumele la fel: merg pe un drum invers, de la postmodernism către recrearea tabloului baroc. Spectacolul s-a ridicat lejer, iar acum urmează să devină întreg. Sper ca spectatorii să înțeleagă, să plece cu o poveste, să aibă întrebări, dar sper să nu plece cu răspunsuri”.

„Împreună cu Andrei și Irina am conceput spațiul și costumele care inițial au deconstruit ideea de pictură barocă și apoi au ajuns să reconstruiască scena surprinsă de Velázquez în capodopera Las Meninas. Probele și feedback-ul constant al echipei și al extraordinarilor actori ne-au ajutat mult în cristalizarea proiectului” – a declarat Lucian Broscățean.

Decorul este semnat de Irina Chirilă, costumele: Lucian Broscățean, sound design: Adrian Piciorea. Din echipa de creație mai fac parte: Katalin Incze G. (conducerea muzicală), Ágnes Keszeg (ilustrațiile, imprimeuri), Attila Bordás (mişcarea scenică), Péter Habala (scrimă), Diana Flore (accesorii), Alpár Fogarasi (asistent de regie) și Carmen Cherecheș (asistent costume).

Velázquez este interpretat de Ervin Szűcs, din distribuție fac parte actorii: Éva Imre, Ferenc Sinkó, Gizella Kicsid, Emőke Kató, Andrea Vindis, Loránd Farkas, Róbert Laczkó Vass și Csaba Marosán.

Următoarele reprezentații sunt programate pe 30 martie, 13 și 29 aprilie, ora 20.00.

Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete a Teatrului sau online de pe site-ul www.biletmaster.ro.