12. 03. 2019

Nora – un univers digital pe scena Teatrului

Sâmbătă, 16 martie, ora 20.00, în Sala Studio a Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc premiera spectacolului Nora de Henrik Ibsen, pus în scenă de Botond Nagy.

Nora îşi dă seama că propriul universul, casa de păpuşi, devine din ce în ce mai neîncăpător. În spatele pereţilor dichisiţi se ascund coşmaruri catatonice, repetitive, pe care trebuie să le învingă dacă vrea să devină om, dacă vrea să fie liberă. Dar această libertate cere sacrificii.

Botond Nagy, regizorul spectacolului, mărturisea că preocuparea pentru starea de comă a apărut în urma unor experienţe personale, acestea fiind și punctul de plecare pentru crearea unui spectacol cu tentă socială. „Nora se trezeşte dintr-o comă. Trezirea este un proces dureros, un fel de hipnoză cu vârtejuri. O luptă în care cruzimea este surprinzătoare și fără zorzoane. Agamemnon o sacrifică pe Ifigenia pentru a câştiga războiul – iar Nora îşi sacrifică prezentul pentru a-şi câştiga propriile războaie.”

De asemenea, András Rancz, artistul vizual al spectacolului, povestește despre universul digital şi proiecţiile din spectacol: „Ne-am străduit să combinăm în mod organic lumea digitală cu cea reală. Pe scenă nu există elemente tradiţionale de decor, acesta este format din imaginile proiectate. Avantajul imens al unui astfel de procedeu este că putem imagina şi crea aproape orice. Întregul spaţiu respiră în armonie cu actorii și se integrează în spectacol mult mai organic decât un decor obişnuit.”

András Rancz este artistul vizual al spectacolului, dramaturgia este semnată de Ágnes Kali, iar costumele de Carmencita Brojboiu. Din echipa de creație mai fac parte: Bence Kónya-Ütő (muzica și sound design-ul), Szidónia Szederjesi (grafica digitală), Kinga Ötvös (mișcarea scenică) și Groza Romeo (light design).

Distribuția spectacolului este alcătuită din actorii: Péter Árus, Kinga Ötvös, Csilla Albert, Loránd Váta, Gábor Viola, Melinda Kántor, Zsuzsa Tőtszegi și János Platz.

Următoarele spectacole sunt programate pe 17 și 28 martie, ora 20.00.
Biletele pot fi cumpărate de la casa de bilete a Teatrului sau online de pe site-ul www.biletmaster.ro.