26. 02. 2019

PRIMO – spectacol în limba italiană la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Centrul Cultural Italian din România, cu sprijinul Ambasadei Italiei și Ambasadei Israelului în România, prezintă marți, 5 martie, ora 20.00, în Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, spectacolul PRIMO de Primo Levi, pus în scenă de Giovanni Calò. Spectacolul se joacă în limba italiană, cu supratitrare în limba română.

Spectacolul PRIMO este bazat pe opera autobiografică a scriitorului Primo Levi și interpretat de actorul Jacob Olesen.

Mai este oare acesta un om? reprezintă mărturia autorului, care a rămas în viață în lagărul din Auschwitz doar pentru ca lucrurile trăite să nu fie date uitării.

Regizorul Giovanni Calò declara că „intensitatea limbajului folosit de Levi și puternica sa valență literară ne-au ajutat să găsim direcția potrivită. Dialogurile au o puternică forță teatrală, iar descrierea personajelor l-a ajutat pe actor în construirea rolului. Încercăm să transmitem publicului, generației tinere în special, trăirile lui Levi și ale tovarășilor săi, într-o manieră cât mai directă. Pentru a-l călăuzi pe spectator către o concluzie proprie, și fără a-i înmâna o poveste prefabricată, testimonialul lui Levi este prezentat simplu și obiectiv”.  

Din acest motiv, atenția noastră trebuia direcționată dincolo de atrocitățile trăite de acești oameni, și anume către momente și episoade ale vieții cotidiene, cum ar fi destinderea sau reveria. „Am încercat să păstrăm latura umană a unor  personaje anihilate de violență și consumate de un permanent conflict, dar care încearcă totuși să rămână în viață” declara Giovanni Calò.

Biletele se pot achiziționa zilnic, între 10.00-14.00, de la Casa de bilete a Teatrului și online pe site-ul www.biletmaster.ro.