26. 11. 2018

Adunarea Generală a Uniunii Teatrelor din Europa (UTE) la Cluj

În cadrul celei de-a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe a avut loc, pentru prima oară la Cluj, Adunarea Generală a Uniunii Teatrelor din Europa. În luna mai a acestui an, Gábor Tompa, directorul Teatrului Maghiar de Stat Cluj, a fost ales președinte al Uniunii, Adunarea Generală de la Cluj fiind prima organizată în timpul președinției sale. În acest moment, Uniunea Teatrelor din Europa numără peste 30 de membri.

La evenimentul organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj au participat reprezentanți ai Volkstheater din Viena, Teatro di Roma, Schauspiel Köln, Comédie de Reims, Teatrul Național al Greciei, Piccolo Teatro di Milano, MDP – Prague City Theatre, Teatrul Bulandra, Teatrul Vígszínház din Budapesta, Maly Theatre și Stanislavsky Electrotheatre din Moscova, Teatro Nacional Sao Joao din Portugalia, Theatre Laboratory Sfumato din Bulgaria, Yugoslav Drama Theatre din Belgrad și membrii individuali George Banu și scenograful Csaba Antal.

În cadrul Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, publicul clujean va putea vedea patru spectacole invitate ale teatrelor membre ale Uniunii și producții care poartă semnătura unor membri individuali ai organizației, cum ar fi Ilan Ronen sau Csaba Antal. Criticul de teatru George Banu va susține o conferință despre modalități de reprezentare ale războiului pe scenă. 

Președintele UTE, Gábor Tompa, a declarat că în 2019 – anul când România deține președinția Uniunii Europene – orașul Cluj ar putea găzdui pentru a doua oară Festivalul Teatrelor UTE, iar inițiativa se bucură de sprijinul primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Participanții la Adunarea Generală UTE au discutat despre planurile de viitor ale Uniunii. În privința ocupării postului de director executiv al organizației se va lua cât de curând o decizie, acesta urmând să-și înceapă activitatea din ianuarie 2019. Printre cele mai importante scopuri ale Uniunii se numără, în continuare, organizarea proiectelor internaționale care contribuie nu doar la schimbul de experiență dintre artiști, ci și la implicarea tinerilor în actul de creație.

Proiectul UTE cu titlul Digital Natives finanțat de programul Europa Creativă al Comisiei Europene a debutat în cadrul Festivalului Interferențe cu prima conferință tematică organizată de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, unul dintre partenerii proiectului.