06. 06. 2018

Burghezul gentilom – în premieră la Teatrul Maghiar de Stat Cluj

Duminică, 10 iunie, ora 19.00, în Sala Mare a Teatrul Maghiar de Stat Cluj, are loc premiera spectacolului Burghezul gentilom de Molière, regia: Mihai Măniuțiu. Următoarele spectacole sunt programate miercuri, 20 iunie și 27 iunie, ora 19.00. Bilete pot fi cumpărate de la casa de bilete a Teatrului sau online de pe site-ul www.biletmaster.ro.

Aflat la cea de a noua colaborare cu trupa Teatrului Maghiar, regizorul Mihai Măniuțiu și-a dorit să monteze o comedie în concordanță cu subtitlul original al piesei scrise de Molière: comedie-balet în proză. Spectacolul este unul de divertisment menit să binedispună publicul. Atât coregrafia semnată de Andrea Gavriliu, cât și muzica creată de Mihai Dobre, membrul trupei Șuie Paparude, slujesc ideea de entertainment.

Protagonistul spectacolului, domnul Jourdain, este un burghez putred de bogat care îşi poate permite aproape orice. Totuși, simte că îi lipsește ceva: ar vrea să devină o persoană cultivată și rafinată, așa cum își închipuie că sunt cei din lumea bună, din high life. De această dorință de parvenire se folosesc toți membrii anturajului său, fapt care dă naștere mai multor scene comice.

Rolul principal este interpretat de Miklós Bács. Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Emőke Kató, Éva Imre, Balázs Bodolai, Loránd Váta, Csilla Albert, Gábor Viola, Lóránd Farkas, Róbert Laczkó Vass, Ferenc Sinkó, Szabolcs Balla, Attila Orbán, Áron Dimény, Andrea Vindis și Réka Csutak.

Echipa spectacolului este formată din colaboratorii constanți ai regizorului: coregrafia este creată de Andrea Gavriliu, decorul este semnat de Adrian Damian, costumele de Luiza Enescu, muzica de Mihai Dobre, imaginile video de Cristian Pascariu. Dramaturgia: Kata Demeter, asistent regie: Emőke Veres.