17. 04. 2018

Blacksalt – concert de jazz Lucian Ban și Abraham Burton

Pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban revine pe scena Teatrului Maghiar cu un proiect în premieră absolută: duetul BLACKSALT susținut alături de „unul dintre cei mai mari saxofoniști ai timpului nostru” (Todd Barkan, curator Lincoln Center NYC), americanul Abraham Burton. Concertul de jazz va avea loc marți, 29 mai, ora 20:30, în Sala Studio. Bilete la concert pot fi cumpărate de la casa de bilete a teatrului sau online de pe site-ul www.biletmaster.ro.

Un duet unic ce amesteca jazz-ul si improvizația cu influențe de muzică tradițională din Transilvania și Belize într-un concept și sound cu totul originale.  Parteneriatul dintre cei doi muzicieni a început în 2006, la New York, în clubul de jazz Kavehazsi. De atunci, cei doi jazzmani au susținut sute de concerte pe ambele părți ale Atlanticului, atât în duet cât și cu quartetul All Stars ELEVATION.

Au editat împreună două albume pentru prestigioasa casa de discuri Sunnyside Records din NYC, producții ce s-au bucurat de acolade extraordinare în presa internațională. În 2016, la albumul lor Songs from Afar, invitatul special a fost cântărețul transilvan de muzică tradițională, Gavril Țărmure.

Unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban, și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner, Ban fiind considerat de criticul Bruce Lee Gallanter @ Downtown Music drept: „unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă”.