12. 04. 2018

Scrisoarea președintelui UTE referitoare la situația financiară a Teatrului Maghiar

Consiliul de conducere al Uniunii Teatrelor din Europa (UTE), într-o scrisoare trimisă Ministerului Culturii și Identității Naționale, își exprimă îngrijorarea față de situația financiară critică cu care se confruntă Teatrul Maghiar de Stat Cluj, situație care se răsfrânge asupra programului artistic al instituției. Teatrul Maghiar din Cluj este, din anul 2008, membru al UTE, organizație care reunește cele mai importante instituții teatrale din Europa.

În urma creșterilor salariale din instituțiile publice, anul acesta doar un procent de 28% din bugetul teatrului poate fi alocat funcționării, susținerea spectacolelor din repertoriu și realizării de noi producții. Față de cele opt-zece premiere ale stagiunilor trecute, în stagiunea 2017/2018 teatrul va reuși să realizeze doar trei dintre cele șapte titluri anunțate. Dificultățile pun sub umbra incertitudinii și organizarea celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, considerat unul dintre cele mai importante festivaluri de profil din țară.

Facem publică scrisoarea semnată de Michal Dočekal, președintele Uniunii Teatrelor din Europa, adresată Ministerului Culturii și Identității Naționale.