Brian Friel

Traduceri

Traducere în limba maghiară: Erika Mihálycsa

Sala mare

Manus
Áron Dimény
 
Sarah
Edina M. Fodor
 
Jimmy Jack
Dezső Nagy
 
Maire
Andrea Kali
 
Doalty
Róbert M. Kardos
 
Bridget
Csilla Varga/ Zsuzsa Gajzágó
 
Hugh
András Csíky
 
Owen
Zsolt Bogdán
 
Căpitanul Lancey
András Hatházi
 
Locotenentul Yolland
Csilla Varga/ Zsuzsa Gajzágó
precum şi: Szabolcs Keresztes/ Alpár Fogarasi, Gellért Szűcs/ Sándor Varga

regia
David Grant
 
decorul
Judit Dobre-Kóthay
 
costumele
Judit Dobre-Kóthay
 
dramaturgia
Kinga Kelemen
 
regia tehnică
Yvonne Nagy
 
sufleur
Zsófi Bálint

Data premierei: 06 octombrie 2001

Premieră naţională: Traduceri de Brian Friel
  
Brian Friel, autorul contemporan plasează acţiunea piesei la începutul secolului al XIX-lea, în anul 1833, în jurul unor evenimente politico-sociale care, de-a lungul istoriei, s-au dovedit a fi marcante în viaţa comunităţii irlandeze din Imperiul Britanic/Marea Britanie. Aceasta este perioada instituţionalizării sistemului educaţional, care a contribuit enorm la dispariţia limbii irlandeze. Pretextul pentru a prezenta acest proces – evident, conform genului, în mod condensat şi dramatic – este o acţiune de cartografiere în regiunea Donegal şi efectele ei asupra comunităţii irlandeze.
Micul sat Băile Beag/Ballybeg este deranjat de prezenţa unor soldaţi care efectuează măsurători de teren în vederea realizării unei hărţi a regiunii. Soldaţii au printre ei un ortograf, responsabil cu standardizarea denumirilor formelor geografice prezente în regiune, adică transformarea denumirilor irlandeze în denumiri englezeşti.
Autorul foloseşte conflictul anglo-irlandez pentru a pune o problemă mai generală, cea a determinării culturale şi a comunicării între culturi diferite. Piesa abordează în mod liric, dar adeseori crud, posibilităţile şi imposibilităţile comunicării, fiind în acelaşi timp o poveste de dragoste şi una politico-istorică.
Regizorul spectacolului, irlandezul David Grant, este actualmente conducatorul Catedrei de Teatru a Universităţii Queens din Belfast, fostul director artistic al Teatrului Lyric din acelaşi oraş. Conform declaraţiilor sale, una dintre cele mai mari provocări şi, în acelaşi timp, cea mai fructuoasă experienţă a sa a fost munca cu o companie de repertoriu atât de omogenă din punct de vedere al pregătirii, al creativităţii şi performanţei artistice.
Data premierei: 6 octombrie, 2001