Magyar | Română | English    
RÓLUNK
PROGRAM
ELŐADÁSOK
WORKSHOP
FESZTIVÁLÚJSÁG
HELYSZÍNEK
JEGYEK
KÉPTÁR
VIDEÓK
HANGANYAGOK
SAJTÓ
STÁB
KAPCSOLAT
KIEMELT TÁMOGATÓK
MECÉNÁSAINK

HORBER Orsolya
ZILAHI Károly
KOÓS Ferenc

A SECRPAL Instalaţii cég igazgatósága

SAJTÓ

Jazzkoncerttel nyitott az Interferenciák Fesztivál
2010. 11. 30.
Nem volt izgalommentes a Kolozsvári Állami Magyar Színház tegnap esti fesztiválmegnyitója: mint azt Tompa Gábor színházigazgató elmondta, az időjárás miatt több vendég jelezte késését, a nyitókoncertet tartó New York-i Elevation jazzegyüttes tagjai is késve érkeztek.

A második alkalommal megszervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi FesztiválINTERFERENCIÁK – Húsz évad a Kolozsvári Állami Magyar Színházban című kiállítással nyitotta meg kapuit: az emeleti előcsarnokban az intézmény 20 évét tekintheti át a közönség, fotók és egyéb tárgyak segítségével. A fesztivál egész ideje alatt nyitva tartó színháztörténeti kiállítás Darvay Nagy Adrienne munkáját dícséri. Az Interferenciák Fesztivál célja „lehetővé tenni a különböző alkotók közötti dialógust, tágítani a színházi gondolkodásmódot” hagsúlyozta Tompa Gábor. (Szabadság)

Bővebben   
Interferenciák Fesztivál 2010
2010. 12. 05.

December elsején startol az Interferenciák 2010 Nemzetközi Színházi Fesztivál, az év legkiemelkedőbb színházi eseménye Kolozsváron. A Kolozsvári Állami Magyar Színház december 1-12. közt második alkalommal szervezi meg a Fesztivált, amely során 9 ország mintegy 12 társulatának kiemelkedő produkciói először lesznek láthatóak Kolozsváron.

A társulatok Franciaországból, Spanyolországból, Hollandiából, Lengyelországból, Horvátországból, Izraelből, az Egyesült Államokból, Magyarországról és Romániából érkeznek majd. Idén nemcsak a különböző színházi kultúrák, hanem különböző színházi (vagy színházivá váló) terek interferenciáját is ünnepli az esemény, hiszen a színház nagytermén és új stúdiótermén kívül a Tranzit házban, az Ecsetgyárban, a kolozsvári Nemzeti Színházban és a Szépművészeti Múzeum udvarán is zajlanak majd az előadások. (szinhaz.hu)

Bővebben   
INTERFERENCIÁK 2010. Leonce és Léna: habkönnyű pontosság
2010. 12. 05.

Tompa Gábor előadása minden percben újabb, izgalmasabbnál izgalmasabb ötleteket gurít a néző felé, gondosan ügyelve arra, hogy nehogy untassa vagy fárassza.

Élő marionettbábuk, akiket saját tehetetlenségük ereje mozgat: ilyennek hatnak a Leonce és Léna fehérre festett arcú szereplői, ahogy betipegnek a lerobbant gyárfolyosókat idéző díszletbe. Nem csoda, hogy díszes kabátjuk, óriási fehér parókájuk poros – egyenesen 1836-ból érkeztek, amikor Georg Büchner megírta őket. De a pirosra rúzsozott eperszájak meglepően kortárs nyelvet beszélnek (minden bizonnyal a darab fordítóinak, Lator Lászlónak és Thurzó Gábornak köszönhetően). (Fülöp Noémi, hamlet.ro)

Bővebben   
INTERFERENCIÁK 2010
2010. 12. 05.

december 1.

December elsején este a Kolozsvári Állami Magyar Színház előcsarnokában tartották a 2010-es Interferenciák megnyitóját. Beszédében Tompa Gábor fesztiváligazgató elmondta, hogy a nemzetközi színházi rendezvényen 8 ország 20 előadását láthatja majd a közönség: spanyol, francia, holland, román, magyar, izraeli, lengyel és horvát produkciókat. Az Interferenciák első ízben 2007-ben került megrendezésre. Az eredetileg két éves időközökkel tervezett programsorozat idén folytatódik. A rendezvény fő célja a különböző színházi kultúrák, gondolkodásmódok közötti párbeszéd megteremtése. Kolozsvár közönsége és az idelátogatók több európai szinten is jelentős bemutatót láthatnak. Idén az első Interferenciák szellemiségét követve szeretnének még több lehetőséget biztosítani a különböző kapcsolatok létrejöttének. Többek között ezt célozza a fesztivállal párhuzamosan zajló Előadáselemzés - Workshop is Patrice Pavis, elismert színházszemiotikus vezetésével. (Darvasi Ferenc-Karcagi Klára, barkaonline.hu)

Bővebben   
Interferenciák 2010: 4. és 5. nap
2010. 12. 07.

december 4.

Délután a Lázt láthattuk Lars Norén rendezésében az Új Stúdióban. Wallace Shawn monodrámája a szegénységre és a polgári jólétre van kihegyezve. Hősnője egy otthonát elhagyó, szegényebb országokba eljáró, szállodákban élő nő, aki hol együtt próbál érezni a nincstelenekkel, hol meg arra igyekszik önigazolást szerezni, miért is érdemli ő meg a pénzt s a vele járó kényelmet - másokkal ellentétben. A jólét örömérzete és a lelkifurdalás közt őrlődik, már-már megbolondulva a nő. A craiovai születésű, a párizsi Odeonban, de filmekben, televíziós sorozatokban is dolgozó Simona Maicanescu nehéz feladatot kapott a Lázban. Mindent magából, belülről kell előhívnia, majdhogynem semmi külsődleges segítségre sem számíthat. Hiszen végtelenül egyszerű a díszlet, nincs zene, ő maga pedig nem mozog, végig szinte teljesen egy helyben áll az előadás folyamán. Legfeljebb, ha a kezét tördeli, és az arcjátékára hagyatkozhat, valamint a beszédre. Ami jelentéses, az is rögtön lelepleződik: jobbra és balra, tehát két helyen láthatjuk a nő árnyékát, kettéhasadt személyiségének tükreként. Maicanescu fegyelmezetten, kevés eszközzel hozza az úgy tűnik, végleg megzavarodó nő történetét.

december 5.
 
Az Interferenciák természetesen nem csupán előadások sorozata, számos kísérőprogram is színesíti. A bemutatókat másnap szakmai beszélgetések egészítik ki. De könyvpremierek is szerepelnek a kínálatban: a fesztivál ideje alatt Georges Banu Az elemi formák színháza felé, Tompa Gábor Címke-függöny. Színházi magánszótár és Andrei Serban Életrajz című műve egyaránt reflektorfénybe kerül. Mindezek mellett kerekasztal-beszélgetéseket tartanak, egy ilyet rendeztek a Tranzit Házban Tadeusz Kantorról is, akiről Georges Banu és Király Nina - mindketten személyes viszonyban álltak a lengyel rendezővel - tartott előadást. Kiemelték, hogy Kantor ritka sorsot futott be: öregkorában teljesedett ki művészete, amikor mások inkább már hanyatló időszakukat élik. Informált, művelt emberként mutatták be őt, aki fiatalon mások esztétikájából építkezett, hogy aztán a Halott osztály című művében végleg rátaláljon saját útjára. (Darvasi Ferenc - Karcagi Klára, Bárka Online)

Bővebben   
Process_City: kapcsolatközpontú színház
2010. 12. 07.

Milyen módszerrel vesz rá egy színész egy nézőt, hogy vakon kövesse ismeretlen folyosókon, utcákon át? Interjú a horvát Shadow Casters rendezőivel.

Bizalom: a Shadow Casters horvát társulat Franz Kafka A per című regényén alapuló előadásainak elengedhetetlen alkotóeleme. Ha a néző és a színész között hiányzik a kölcsönös bizalom, a Process_City trilógia részei (Vacation from History, Ex-position és Process_in_Progress) darabokra törnek, értelmüket vesztik.

Bizalom nélkül elfogadhatatlan, hogy az embert a színházban vetett ágyba fektetik, megkérik, húzza le a cipőjét, gondosan betakargatják, és ebből a helyzetből hallgatja végig a két órás előadást. Bizalom nélkül élvezhetetlen (sőt, egyenesen sokkhatást okozhat), ha az emberre a színházban sötét szemüveget adnak, és vakon vezetik végig egy épület folyosóin, majd egy város utcáin, miközben egy történetet mesélnek neki és vele. (Fülöp Noémi, Hegyi Réka, hamlet.ro)

Bővebben   
Főhajtás a mesterek előtt
2010. 12. 07.

A Kolozsváron zajló fesztivál kísérőrendezvényein Peter Brook és Tadeusz Kantor színházáról tartottak kerekasztalbeszélgetéseket.

Georges Banu két könyvét: A távolodás trilógiáját (Trilogia depărtării) és a Peter Brook és az egyszerű formák színházát (Peter Brook și teatrul formelor simple) mutatták be tegnap az Interferenciák 2010 Nemzetközi Színházi Fesztivál keretében Kolozsváron. Míg az első kötet három esszét tartalmaz, amelyek közül kettőt Mihai Măniuțiu színpadra is állított, a második az európai színház gurujának eddigi legteljesebb életrajza.

„Az esszék Banu titkos, éjszakai arcát mutatják meg – fogalmazott Visky András a szombati bemutatón. – A kötetből a szerző, illetve Mihai és Anca Măniuțiu olvastak fel egy-egy részletet. Mint Visky elmondta, mindhármuknak szerves része volt a könyv megszületésében.

„A diákjaimnak szoktam mondani: lehet úgy élni, hogy nem olvassuk el Banu könyveit, de érdemes-e? Szerintem nem” – fogalmazott a költő, drámaíró, a könyvet megjelentető Koinónia igazgatója.

A Peter Brookról szóló kötet kapcsán Banu elmondta, akkor vált Brook színházának feltétlen hívévé, amikor 1964 október 24-én megnézte az általa rendezett Lear király bukaresti vendégelőadását. „Brook egyszerre vallatta a színházat és az életet, egyszerre nyűgözte le a fény és a titok” – fogalmazott a kritikus. (Fülöp Noémi, Hegyi Réka, hamlet.ro)

Bővebben   
Végpusztulás és humanizmus
2010. 12. 07.

Nagyszabású nemzetközi színházi fesztivál kezdődött Kolozsváron, Interferenciák 2010 címen. Ez alkalomból nyolc országból húsz előadás érkezik a városba. A Szamos parti város Európa egyik színházi központja lett, ezen a téren lepipálta Budapestet.

Három éve rendezték meg először az Interferenciák fesztivált, mely előfutára volt az Európai Színházi Unió szintén Kolozsvárott, meg Bukarestben két évvel ezelőtt rendezett fesztiváljának. A Kolozsvári Állami Magyar Színház az egyedüli magyar tagja az Európai Színházi Uniónak, a Katona József Színház helyett került be a nívós teátrumok közé. Jó ideje kétségkívül az egyik legjobb, időnként azt érzem, hogy a legjobb magyar társulat, amely új bemutatóval is előrukkolt a fesztiválra. (Bóta Gábor, Népszava)

 

Bővebben   
A színházi interferenciák százada
2010. 12. 08.


Tompa Gábor színházi magánszótárát és Andrei Serban életrajzát mutatták be Kolozsváron – a kettő között pedig arról zajlott vita: végetért-e a rendezés évszázada?

Zsigmond Andrea színházkritikus, egyetemi oktató tizenegy interjúból állította össze azt a kötetet, amit hétfőn délben gyorsított tempóban mutattak be az Interferenciák fesztivál keretében. A címke-függöny, Tompa Gábor színházi magánszótára közel száz címszóból álló kislexikon vagy kézikönyv – a szerző és a szerkesztő sem tudná műfajilag behatárolni, és azt sem döntötték el, hogy ki forgatja majd örömmel a kedves kiadványt: egyetemisták, színházlátogatók, barátok vagy érdeklődők. (Fülöp Noémi, Hegyi Réka - hamlet.ro)

Bővebben   
Interferenciák 2010 (Bárka Online)
2010. 12. 10.

December 8.

Szerdára annyi - nem csak színházi - jó program akadt Kolozsváron, hogy az ember könnyen azt érezhette, valami fontosat biztosan kihagy. Este például Bajnokok Ligája meccsen csapott össze egymással a helyi „vasutas", a CFR az olasz válogatott futballisták sokaságát felvonultató AS Romával (1:1), a Tranzit Házban pedig Varró Dániel vendégszerepelt a Korunk Akadémián, Balázs Imre József beszélgetett vele. Ritka élmény volt ez, és bár nem az Interferenciák egyik programjaként köszönthettük a Szamos partján a Bögre azúr, a Szívdesszert és a Túl a Maszat-hegyen szerzőjét, de azért érdemes megemlíteni azt a(z anyaországban szinte ismeretlen) látványt, ami a terembe lépve fogadott minket: körülbelül százan voltak kíváncsiak a sikereihez képest még mindig pofátlanul fiatal költőre. Ennyi embert Magyarországon irodalmi rendezvényen elvétve láthatunk. Balázs Imre József gyakorlatilag a teljes életműről kérdezte Varrót, fordításokról, pályakezdésről, a Sárkányfű folyóiratról, a kötetekről, és persze, a felolvasások sem maradtak el, sőt, ha már megtarttattak, nagy sikert arattak. A Boci, boci tarka-átiratokat, a madaras limerickeket jól fogadta a közönség, és valószínűleg az est további részét is, de még a vége előtt el kellett távoznunk, kezdődött az előadás a Nagyszínpadi Stúdióban. (Darvasi Ferenc - Karcagi Klára, barkaonline.hu)

Bővebben   
Interferenciák 2010 - Fesztiválnapló
2010. 12. 10.

Mi gondolkoztatott el, min nevettünk, mit bámultunk, mitől könnyeztünk a fesztivál előadásain?

A játszma vége: az eseménytelenség színháza

Cselekmény nélküli színház, mondja Beckett darabjáról a Teatro de la Abadía társulat – jobban nem is lehetne összefoglalni, ami A játszma végében (nem) történik. Négy ember, egy bunkerben, valószínűleg az utolsók a Földön. Unalmuk terméke a legkevésbé sem meglepő – a gyűlölet. De még a gyűlölet is unalomba fullad, ha az, aki gyűlöl, és az, akit gyűlölnek, egyaránt kifogy az eszközökből.

Krystian Lupa mindent alárendel a késleltetés, az ismétlődés, a lassítás feszültségkeltő hatásának. Két és fél óra elég ahhoz, hogy a nézőből kimossa a díszlet nyomasztó szépségét, a hullámok ablakokon át beszűrődő zajának költőiségét, a szűkmarkúan adagolt kirakós-darabkák összeillesztésének örömét – még a koporsókba zárt, ősöreg Naggot és Nellt alakító Lola Cordón és Ramón Pons magával ragadó játékát is. (Fülöp Noémi - Hegyi Réka, hamlet.ro)

Bővebben   
Yvonne, burgundi hercegnő: a tisztaság sara
2010. 12. 10.

Rég nem láttam ilyen jó társulatot. Illetve folyton látok egy ilyen jó társulatot, a kolozsvárit. Ha az ember megszokja a jót, nehezen éri be kevesebbel.

Rég nem láttam ilyen jó társulatot. Illetve folyton látok egy ilyen jó társulatot, a kolozsvárit. Ez a folyamatos látás azonban be is zár önmagába, talán kissé nagyképűvé is tesz. Ha az ember megszokja a jót, nehezen éri be kevesebbel. De nem kell sok, hogy ez a kevesebb a mást is jelentse.

Aki megszokta, hogy Kolozsváron él, remek színészek alkotta előadásokat néz, az valamiképpen azt a színházi nyelvet is megszokta, amelyet Tompa Gábor teremtett meg. Bár az élet ravasz, hiszen itt történt Măniuţiu felkavaró Woyzeckje, itt Andrei Şerban felkavaró Ványa bácsija. Sok minden történt itt, de mégiscsak itt történt, Kézdi Imolával, Györgyjakab Enikővel, Panek Katival, Albert Csillával, Csíky Andrással, Bogdán Zsolttal, Bíró Józseffel, Hatházi Andrással és a többiekkel.


Átjárások vannak azért, hiszen a híres Bocsárdi-társulat két tagja, Péter Hilda és Váta Loránd, egy ideje már itt játszik, s az átlépés nyilván nem véletlen: valamiképpen azt jelenti, a két színházi forma találkozik, metszi egymást bizonyos pontokon. (Demény Péter, hamlet.ro)

Bővebben