2021. 01. 07

ALTER-TANTERV – új kulturális sorozat az Erdélyi Magyar Televízióban a Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Erdélyi Magyar Írók Ligájával együttműködésben

ALTER-TANTERV címmel új kulturális sorozat indul az Erdélyi Magyar Televízióban. Ennek keretében ismert költők, írók, irodalomtörténészek, irodalomkritikusok egy izgalmas időutazás során közelítik meg a magyar irodalom különböző korszakait, elevenítik fel nagyjainak ismert vagy méltatlanul háttérbe szorult remekműveit. A műsor, amint a címe is sugallja, teret biztosít a magyar irodalom középiskolai tantervének tágabb, új perspektívákból történő megközelítésére, célja kedvet teremteni az ifjabb és idősebb generációknak arra, hogy olvassanak, verset, prózát, drámát, és így gazdagodjanak mindazzal, amit a magyar irodalom ajándékozott nekünk az évszázadok során.

A 13 adásból álló sorozat részei fókuszálhatnak egyetlen íróra vagy alkotásra, de átfoghatnak egy nagyobb korszakot is. Már a sorozatindító beszélgetés egy nagyívű barangolás a magyar irodalom kezdeteiben az Ómagyar Mária-siralomtól Csokonai Vitéz Mihály költészetéig, de Arany János lírája vagy Madách Imre remekműve, Az ember tragédiája már önálló műsorban elevenedik meg.

A beszélgetéseket a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeinek előadásai gazdagítják, akik verseket, drámarészleteket szólaltatnak meg.

Az ALTER-TANTERV széleskörű együttműködés keretén belül valósul meg, ennek koprodukciós partnerei: a Kolozsvári Állami Magyar Színház, az Erdélyi Magyar Írók Ligája és az Erdélyi Magyar Televízió, kiemelt partner a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A műsor főtámogatója a Communitas Alapítvány.

A sorozat első részét január 10-én, délután 15.30 órától tűzte műsorára az Erdélyi Magyar Televízió. Ennek keretében Markó Béla és Tompa Gábor tekintenek vissza a magyar irodalom kezdeteire, „utastársaik” lesznek Albert Csilla, Marosán Csaba, Laczó Júlia és Farkas Loránd színművészek.

Az ALTER-TANTERV ezt követően kéthetente jelentkezik, a tv premiert követően a műsor elérhető lesz az Erdélyi Magyar Televízió YouTube csatornáján.