2020. 11. 19

Giorgio Strehler, Silviu Purcărete, Nagy József előadásaival online kezdődik az Interferenciák Fesztivál 7. kiadása

Csütörtökön, november 19-én kezdődik a 7. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében, amelyre online kerül sor november 19-29. között.

Az online előadások sorozatát az 1992-es Faust, részletek című előadás nyitja 17 órakor, és 24 órán keresztül lesz elérhető a www.interferences-huntheater.ro főoldalán, ahol majd megtekinthetőek lesznek a további előadások is.

Az előadás rendezője, egyben főszereplője, az világhírű Giorgio Strehler, aki így beszélt az előadásról: „A tökélyre vitt művészi érzék révén Goethe Faustja ostromolja az embert, elsöpri őt, és legnemesebb, illetve legalantasabb tulajdonságainak érintésével hatol le az emberi kalandvágy gyökeréig. Az örökkévalóság, az egyéni időn túlmutató jelenlét egyre tisztábbá és megdöbbentőbbé válik. A Faust túlmutat Goethén, az általa képviselt korszakon, időn, sőt, az írásain és a stílusán is. Teljes színház. Egy olyannyira terjedelmes, fantasztikus, de ugyanakkor koherens, a lehetséges végső határait érintő színházi forma, hogy megkövetel bátorságot és alázatot, zsugoriságot és türelmet egyaránt az elmétől és a szívtől, amit egységes egészként képtelenség mindig és minden pillanatban elérni."

Ugyancsak csütörtökön, november 19-én este 8 órától lesz megtekinthető Madách Imre: Az ember tragédiája című drámája a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatától, Silviu Purcărete rendezésében. Az előadás november 20-án, 12 óráig érhető el.

Silviu Purcărete színházában a Gyermek mindig jelen van, ha nem is jön be a színpadra: halljuk az énekhangját, a jelenetek mélyén az ő tiszta arca ragyog, az ő törékenysége és örök veszélyeztetettsége ad értelmet önmagunk megismerésének. Kivételes színházi laboratórium ez, amelyben a precizitás igénye nem az ítélkezés alkotói felsőbbrendűségéből fakad, hanem bizony szeretetből, együttérzésből és az egymással való közelség és közösség öröméből. Purcărete összetéveszthetetlen humora, legendás kedvessége és szerénysége Az ember tragédiáját is váratlan közelségbe hozza: a nehéznek tűnő, 19. századi nagy madáchi költészet élővé és befogadhatóvá válik, elvont filozófiája-teológiája meg bizony átélhetővé. Odahajol a nagy klasszikushoz, elmélyült dialógust folytat vele, és meghívja őt, legyen a vendégünk ebben az ellentmondásokkal, félelmekkel és szorongásokkal, sőt már nem is leplezett kétségbeesésekkel terhes korunkba” –  jegyzi meg Visky András, az előadás dramaturgja.

November 20-án, pénteken 12 órától egy nonverbális előadás, a Paso Doble lesz látható Nagy József és Miquel Barceló szereplésével, akik egyben az előadás alkotói is. „Úgy gondolni a táncra, mint ami mindenekelőtt a találkozás terepe" – így határozza meg munkásságát Nagy József. Koreográfusi szerepén túl tulajdonképpen egy határok és korlátok nélküli művészről van szó, aki táncos, de vizuális művész és fényképész is, akinek látomása az emberiségről költői és szenvedélyes. Folyamatosan új formákat keres. Szüntelenül arra irányul az igyekezete, hogy az emberi igazsághoz a lehető legközelebb kerülve feltárja az emberit.”

A pénteki napon a következő előadás, 17 órai kezdettel, Marco Motta dokumentumfilmje, Giorgio Strehler: Fausti kísértés címmel, amely a Faust, részletek című előadás próbafolyamatát mutatja be, ahol Giorgio Strehler egyszerre van jelen, mint színész és mint rendező. A dokumentumfilm 24 órán keresztül lesz elérhető a fesztivál honlapján.

20 órától a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadása, a Hommage à Danilo Kiš: Turbo Paradiso lesz látható. Az előadás november 21-én, 12 óráig érhető el. „Előadás, mely napról-napra egyre aktuálisabb. Előadás rólunk és róluk. Gyengéd félelem szünet nélkül. A mennyország nem baszkódik. És egy érdekes alapkérdés: Mitől félek egy adott ország polgáraként?... valami, amiről érdemes beszélni..." – mondja az előadásról Urbán András, az előadás rendezője.

Az előadások megtekintése ingyenes, a http://www.interferences-huntheater.ro oldalon!

A fesztivál megvalósulását a Kulturális Minisztérium, Magyarország Kormánya, a Bethlen Gábor Alap, illetve Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa támogatta.
A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát!