2020. 10. 19

Újraválasztották Tompa Gábort az Európai Színházi Unió elnöki tisztségére

Az Európai Színházi Unió idei második közgyűlésére rendhagyó módon zajlott; az Athénba tervezett tanácskozásra a járványügyi korlátozások miatt október 18-án online került sor. A közgyűlés tisztújításnak is helyet adott, az UTE tagszínházai elnököt és vezetőtanácsot választottak. Tompa Gábort, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját egyhangú szavazással újabb kétéves mandátummal bízták meg a tagszínházak képviselői. Az UTE új vezetőtanácsának tagjai: Amalia Kondoyanni (Észak-Görögországi Nemzeti Színház, Szaloniki), Nuno Cardoso (Sao Joao Színház, Porto, Portugália), Florian Hirsch (Luxemburgi Nemzeti Színház), Irina Tokareva (Stanislavsky Electrotheatre, Moszkva, Oroszország), Francisca Carneiro Fernandes (Porto, Portugália), Antal Csaba (Budapest, Magyarország).

Tompa Gábor elnökként továbbra is folytatni szeretné az Unió élén a két éve elkezdett munkát, a nemzetközi együttműködési programok és projektek minél hatékonyabb gyakorlatba ültetését, a rendszeres nyári akadémiák, művészeti csereprogramok és workshopok szervezését, továbbá kiemelten fontosnak tartja, hogy évente sor kerüljön az Európai Színházi Unió fesztiváljára, melynek tizenegy év szünet után 2019-ben a Kolozsvári Állami Magyar Színház adott otthont.

Az idén harminc éves Európai Színházi Uniót 1990-ben alapította Jack Lang francia kulturális miniszter és Giorgio Strehler, a milanói Piccolo Teatro igazgatója. A szervezet a nemzetek közötti együttműködés fenntartható formáit hozza létre, melyek a mai társadalmat kritikusan szemlélő projektekben teljesednek ki. A szervezetnek olyan igazgatói voltak, mint Zsámbéki Gábor, aki Strehler halála után 2004-ig vezette az UTE-t, Alexandru Darie, a bukaresti Bulandra Színház tavaly elhunyt igazgatója és Ilan Ronen, izraeli rendező, a Habima Színház egykori igazgatója.