2020. 09. 11

Indul a Kolozsvári Állami Magyar Színház 228. évada

A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója, Tompa Gábor sajtótájékoztató keretében ismertette a 2020/2021-es évad terveit.

A bemutatók sorát szeptember 16-án, szerdán este 8 órától a Pornó – Feleségem története című előadás nyitja a Szamos-parton. A bemutatót követően szeptember 17-én, a Szamos-parton, majd 21-én, a magyar dráma napján a stúdióteremben este 8 órától láthatja a közönség az előadást Árkosi Árpád rendezésében. A Szamos-parton megtartott előadások sorozatában látható még A vágy villamosa című előadás Tom Dugdale rendezésében, amely szeptember 19-én és 26-án este 7 órától van műsoron.

A 228. évadban három további bemutatót tervez a színház. Ifj. Vidnyánszky Attila rendezi William Shakespeare Rómeó és Júlia című tragédiáját. Ahhoz kapcsolódva mutatta be az igazgató a társulat új tagjait, Román Esztert, Kiss Tamást és Gedő Zsoltot, akiket az említett előadás főbb szerepeiben láthat majd a közönség.

Szerb Antal regényének, az Utas és holdvilágnak a színpadi változatát Botond Nagy rendezi jövő tavasszal, az évad végén pedig George Orwell Állatfarm című művének zenés változatát Puskás Zoltán állítja színpadra.

Október elején, a tervek szerint két meghívásnak tesz eleget a színház. A Botond Nagy által rendezett Nóra című előadás a szerbiai Kragujevácon megszervezett Joakimfesten és Szabadkán vendégszerepel. A Nórát idén, a Legjobb rendezés és a Legjobb díszlet kategóriákban jelölte díjra az UNITER zsűrije. Az előadást az idei évadtól új szereposztásban láthatja a közönség: Nóra szerepében Pethő Anikó áll színpadra, míg Helmer szerepét Bodolai Balázs veszi át.

A járványhelyzet nagyon nehézzé teszi az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál megszervezését, de a HORIZONTOK alcímet viselő idei, 7-ik kiadásra valamilyen formában mindenképpen sor kerül 2020. november 19-29. között.

A jelen körülmények között három lehetséges forgatókönyv kínálkozik a fesztivál megszervezésére: fizikai jelenléttel megtartott fesztivál, hibrid fesztivál, ahol az utazni tudó társulatok Kolozsváron lépnek fel, illetve online vetített előadások is láthatóak lesznek, a harmadik lehetőség pedig egy kizárólag online fesztivál szervezése.

Az említett lehetőségek nagyban függenek a járványhelyzet és az intézkedések további alakulásától.