2019. 11. 20

További változatos előadáskínálat az UTE Festen!

Az Európai Színházi Unió 18. fesztiválja olyan előadásokkal folytatódik, amelyek képesek szavak nélkül beszélni a nemek örök háborújáról, a vidéki életről, illetve a becsületről és forradalomról.

Csütörtökön, november 21-én 17 és 22 órától a színház stúdiótermében Vlagyimir Majakovszkij műve a La Gaia Scienza – A tárgyak lázadása látható, amelyet Giorgio Barberio Corsetti, Marco Solari, Alessandra Vanzi állított színpadra az olaszországi FATTORE K. és a Teatro di Roma koprodukciójaként.

„A tárgyak lázadása című előadás újbóli színrevitelének vágya az előadás könnyed, laza szerkezetének bűvöletében gyökerezik. Nem voltak kijelölt szerepek, karakterek, előadók, a szövegkönyv maga is – Majakovszkij tragédiájából vett részletek – nem verbális anyagként szerepelt, hanem mint laza, szabadon elhagyható, ismételhető improvizációs alap” – jegyzi meg Giorgio Barberio Corsetti az előadás egyik rendezője.

Este 19 órától Andrei Șerban rendezésében, William Shakespeare Lóvátett lovagok komédiáját láthatja a közönség a bukaresti Bulandra Színház színészeinek előadásában.  

„A »nemek háborúja« a Lóvátett lovagokban egy bonyolult játék, rejtélyes végkifejlettel, amely nem feltétlenül örömteli, ahogyan elvárnánk egy vígjátéktól. A halálhír megszakítja az előadást, mindannyiunkat felkészületlenül ér, a színészeket és a közönséget is. A mai közönség számára a darab címe ismerősebb, mint maga a darab, a szöveget ugyanis homályosnak tartják, ez magyarázza, hogy ritkán kerül színpadra (legalábbis Romániában). Úgy tűnik, inkább »olvasni való« darabnak tartják a nyelvezet finomságai miatt, amely egy jól kidolgozott rejtvény, amellyel a szerző provokálja az olvasót, és rávezeti arra, hogyan forgatjuk ki a szavak értelmét, és ezáltal magát a nyelvet torzítjuk el” – mondja Andrei Șerban az előadásról.

Az UTE FEST hétvégi előadásainak sorát az Észak-Görögország Nemzeti Színház Az elefánt című produkciója nyitja, melyet Yannis Leontaris rendezett. Az előadás pénteken, november 22-én 17 és 21 órától tekinthető meg a színház stúdiótermében.

Az elefánt a görög vidék sötét oldalát felfedő komédia. A színen prózainak tűnő premissza körvonalazódik, a kialakuló mulatságos párbeszéd a görög társadalom minden sztereotípiáját hozza, a fallicizmust, a nőgyűlöletet, a rasszizmust és a nemzeti fölényt.

Este 19 órától Alfred de Musset Lorenzaccio művét láthatja a fesztiválközönség. Az előadást Boris Liješević rendezte a Jugoszláv Drámai Színházban.

 „Egy drámákkal telepakolt dobozban bukkantam a Lorenzaccióra, több mint tíz éve ült ott. A dobozt majdnem tizenöt éve adta nekem Ognjenka Milićević. A nagyszabású történelmi események és meghitt pillanatok, az általános és személyes sajátos keveréke fogott meg benne. Valaki lelkében a forradalmi szellem küzd a gyermekeit féltő apával; gyilkos zsarnok és lelkét, jó hírét védő fiú feszülnek egymásnak” – írja Boris Liješević rendező.

Szombaton, november 23-án 19 órától Georg Büchner Danton halála című drámája látható Nuno Cardoso rendézéseben; az előadás a portói São João Nemzeti Színház produkciója.

Nuno Cardoso (Canas de Senhorim, 1970) jelenleg az egyik legkeresettebb és legaktívabb portugál rendező. Az évek folyamán kialakított személyes és következetes esztétikai világában megférnek a kortárs és a klasszikus szövegek egyaránt. Alkotómunkája során olyan költői alapanyagot keres a klasszikus és a kortárs repertoárban, melyek alátámasztják a színházról alkotott sajátos felfogását: a színház egy olyan gépezet, amely feltárja és újraírja a jelent.

A www.utefestcluj-huntheater.ro oldalon megtalálható az UTE Fest részletes programja, valamint további információk olvashatóak az előadásokról.

Az UTE FEST főtámogatója a Kulturális Minisztérium, Magyarország Kormánya, valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa.

A fesztivál előadásaira jegyek vásárolhatóak a színház jegypénztárában, illetve online a www.biletmaster.ro oldalon. November 19-30. között, az UTE Fest ideje alatt a színház jegypénztára naponta 10 órától az aznapi utolsó előadásig tart nyitva.