2019. 11. 18

Kezdődik az UTE Fest!

Kedden, november 19-én kezdődik az Európai Színházi Unió 18. fesztiválja, a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében, melyre tizenegy év szünet után november 19-30. között kerül sor. A sergegszemlén Olaszországból, Szerbiából, Csehországból, Portugáliából, Magyarországról, Luxemburgból, Romániából, Görögországból, Bulgáriából, Oroszországból és Németországból érkező színházak előadásai láthatók.

A rangos eseményt november 19-én 19 órától a színház nagytermében Armin Petras rendezése, a Kurázsi mama és gyermekei bemutató előadása nyitja.

„A Kurázsi mama egy egyedülálló nő életéről szól, aki markotányosnőként járja végig a 17. század harmincéves háborúját, gyermekeivel együtt. A háború biztosítja számára a megélhetést, ugyanakkor elveszi tőle mindhárom gyermekét. Kurázsi mama nem változik: nem tanul semmiből, nem bán meg semmit. Mindig képes továbbmenni. Brecht és Dessau darabja nagy tragikomikus ballada az élet értelmetlenségéről és az életörömről, ami nehéz időkben sem szűnik meg. Mert énekelni, táncolni és szeretni akkor is kell, ha minden összeomlik. A továbblépés szakadatlan lendülete pedig azt is jelenti, hogy minden úgy marad, ahogy volt” – jegyzi meg Armin Petras.

Szerdán, november 20-án, a színház stúdiótermében Jordan Tannahill Concord Floral című darabja, Sinkó Ferenc rendezésében 17 órától tekinthető meg.

A Digital Natives (Digitális bennszülöttek) az Európai Színházi Unió (UTE) által több tagszínházat tömörítő nemzetközi színházi projekt, amelyben a különböző generációjú alkotók lehetőséget, teret és időt kapnak az egymás iránti őszinte, előítéletektől mentes kíváncsiság megélésére.

Ennek kapaszkodója Jordan Tannahill, fiatal kanadai drámaíró Concord Floral című drámája, melyet Kolozsváron, csak úgy, mint a többi négy európai városban, egy kizárólag digitális bennszülöttekből álló, válogatott diákcsapat ad elő. Mindannyian – alkotók, előadók és nézők – olyan színházi élmény részesei lehetünk, amelyben a generációk közti különbségek elmosódnak, közös dimenzióba kerül fiatal és felnőtt, szülő és gyermek. Az előadás olyan általános érvényű témákat boncolgat, mint a bűntudat, szexualitás, meggondolatlan gesztusaink visszavonhatatlan következményei, az elkerülhetetlen közösségi létben rejlő magány, s teszi mindezt ennek a különleges generációnak a szemszögéből.

20 órától a nagyteremben az olaszországi Piccolo Teatro di Milano Marco Paolini és Francesco Niccolini Nel tempo degli dèi – Il calzolaio di’Ulisse (Az istenek korában – Odüsszeusz cipésze) című előadása látható.

„Manapság hány, és mindenekelőtt milyen istenekkel kell szembenéznünk? Nyilvánvalóan nem egy hívő megkérdőjelezhetetlen meggyőződésére utalok, hanem azoknak az embereknek az ésszerű kétségeire, akik figyelembe véve az életüket, meghökkenve és kiábrándulva gondolnak az emberiség által ajánlott száguldásra. A hosszú élet lehetőségére, a mentális és fizikai javulás lehetőségére, a betegségekkel szembeni ellenállás lehetőségére stb. Embernek maradni túlságosan egyszerű és kiüresedett szlogennek tűnik, túlságosan nosztalgikus és megnyugtató, amikor járható út lehet félistenné válni, legalábbis a világ legszerencsésebbjei számára. Számomra Odüsszeusz olyan ember, aki sokat tud az istenekről, és amikor a halhatatlanság szirénjeivel szembesül, tudja, hogyan kell megtalálnia az akaratot, hogy ellenálljon" – mondja Marco Paolini az előadás főszereplője.

A UTE Fest részletes programja, valamint az előadásokról további információk a www.utefestcluj-huntheater.ro oldalon érhető el.

Az UTE FEST főtámogatója a Kulturális Minisztérium, Magyarország Kormánya, valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa.

A fesztivál előadásaira jegyek vásárolhatóak a színház jegypénztárában illetve online a www.biletmaster.ro oldalon. November 19-30. között, az UTE Fest ideje alatt a színház jegypénztára naponta 10 órától az aznapi utolsó előadásáig tart nyitva.