2019. 11. 05

Két hét múlva kezdődik az Európai Színházi Unió 18. fesztiválja

November 19-30. között kerül megrendezésre az UTE FEST – az Európai Színházi Unió 18. fesztiválja a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezésében. A fesztivált megelőző sajtótájékoztatón Tompa Gábor, a fesztivál igazgatója és az UTE elnöke ismertette a rendezvény programját.

Tompa Gábor elmondta, hogy egy éve még utópiának tűnt a fesztivál megszervezése, és bár szűkös a költségvetés, de mindenképpen nagy előrelépés, hogy tizenegy év szünet után ismét megrendezésre kerül az Európai Színházi Unió fesztiválja.

A 12 napos fesztiválon 15 UTE tagszínház, illetve egyéni tag előadása lesz látható. November második felében Kolozsvárra látogat a Piccolo Teatro di Milano és a FATTORE K. – Teatro di Roma Olaszországból, a bukaresti Bulandra Színház, Észak-Görögország Nemzeti Színháza Szalonikiből, a Jugoszláv Drámai Színház Belgrádból, a São João Nemzeti Színház Portóból, a Luxemburgi Nemzeti Színház, a Sfumato Theatre Laboratory Szófiából, a Radu Stanca Nemzeti Színház Nagszebenből, a Stanislavsky Electrotheatre Moszkvából, a Prágai Városi Színház, a Görög Nemzeti Színház Athénból, a budapesti Vígszínház, valamint a Schauspiel Köln Németországból. A Kolozsvári Állami Magyar Színház három előadással szerepel a fesztivál programjában.

Az előadások másnapján Visky András, a színház művészeti vezetőjének moderálásával beszélgetésre kerül sor valamennyi társulat alkotóival, művészeivel; a beszélgetések helyszíne a színház emeleti előcsarnoka.

Oláh Emese Kolozsvár alpolgármestere a színház és a kultúra fontosságát hangsúlyozta, amelynek helye van a kolozsváriak életében: „Ritka alkalom az, hogy Kolozsvár immár második alkalommal helyszínt biztosíthat egy ilyen rangos színházi fesztivál számára. Az idei év minden pénzügyi nehézsége ellenére a kolozsvári önkormányzat úgy gondolta, hogy a kulturális élet és Kolozsvár szempontjából is nagyon fontos, hogy az Európai Színházi Unió fesztiválját városunkban láthassa vendégül, ezért az önkormányzat lehetőségeinek megfelelően finanszírozza a rendezvény megszervezését.”

A UTE FEST részletes programja, valamint az előadásokról további információk a www.utefestcluj-huntheater.ro oldalon elérhető.

Az UTE FEST főtámogatója a Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma, Magyarország Kormánya, valamint Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa.

A fesztivál előadásaira jegyek vásárolhatóak a színház jegypénztárában (hétköznap 10-14 óra között és előadások előtt másfél órával), illetve online a www.biletmaster.ro oldalon.