2019. 09. 19

Tompa Gábor A vihar rendezése és Visky András Pornó drámája a Kolozsvári Nemzeti Színházban

Tompa Gábor William Shakespeare A vihar című színművét állítja színpadra a Kolozsvári Nemzeti Színházban. Az előbemutatóra szeptember 24-én 19 órától kerül sor a színház nagytermében.

Tompa Gábor a rendezés kapcsán a darab szakralitását emeli ki, ugyanakkor elmondása szerint Shakespeare drámájában a világ és az ember kettősége is megjelenik, ahol senki sem születik jónak vagy rossznak. Mindenki egyenlő esélyekkel indul a világba, ahogyan a Teremtő megalkotott minket. Prospero is ingadozik a gyermeki állapot és egy bölcs ember léte között. A legfőbb parancsolaton keresztül érthetjük meg őt: szeretni és megbocsátani.

A főszerepet játszó színész, Marcel Iureș Prospero szerepéről úgy nyilatkozott, hogy egy állandó provokáció, egy örökös tükör, amelyben a jelentések és a benyomások állandóan változnak. Tompa rendezésében a főszereplő, Prospero nem csupán varázsló, hanem egy elvarázsolt gépezet, mely szeretne minél többet megtudni önmagáról, az őt körülvevő világról, arról a világról, amelyben élt, és ahová minél tisztábban kell visszatérnie.

Az előadás létrehozásban közreműködött Carmencita Brojboiu díszlet- jelmeztervező, Lucian Ban zeneszerző, Jakab Melinda koreográfus, valamint Radu Daniel videódesigner.

Az előadás második előbemutatója októberben 6-án 19 órától, a bemutatóra a Kolozsvári Nemzetközi Találkozások fesztivál során kerül sor október 11-én, 20 órától. A vihar ezt követően november 3-án, majd november 28-án az Európai Színházi Unió 18. Fesztiváljának keretében lesz látható.

 

Visky András Pornó című drámáját Răzvan Mureșan rendező állítja színre. A bemutató előadásra szeptember 20-án 19 órától kerül sor a Nemzeti Színház Euphorion stúdiótermében.  A Pornó a budapesti Nemzeti Színház Tízparancsolat-drámapályázatára született, Visky András a Ne lopj! parancsolat tematikájában írta meg művét. A Pornó az 1989 előtti idők visszáságait, embertelenségeit mutatja be, ahol az emberek kiszolgáltatottjai voltak a kommunista rendszernek.

Răzvan Mureșan úgy fogalmazott a darabválasztás kapcsán, hogy látta a szövegben rejlő lehetőségeket: a mikró történeteket, a kimondatlan eseményeket, és a szomorú emlékeket. A rendező reményei szerint az előadás segíthet abban, hogy a nézők betekintést nyerjenek ebbe a világba, amelyről sokan halottak már, de keveset tudnak róla.

Az előadás a továbbiakban megtekinthető még október 4-én 19 órától, és a Kolozsvári Nemzetközi Találkozások keretében, október 11-én 17 órától a Kolozsvári Nemzeti Színház Euphorion stúdiótermében.