2019. 09. 13

Elhunyt Marton László, Kossuth-díjas rendező (1943-2019)

Életének 77. évében, hosszan tartó betegség után csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező, a Vígszínház egykori igazgatója és főrendezője.  

Marton László elsőként hívta meg a Kolozsvári Állami Magyar Színházat vendégszerepelni a Vígszínházba, és annak a testvérkapcsolatnak a gondolata is tőle származik, amely a mai napig harmonikusan működik a két színház között. Az ő igazgatása alatt 2000-ben jutott el először a Vígszínház Kolozsvárra Caryl Churchill Az Iglic című művével, amelyet Zsótér Sándor rendezett. A kolozsvári nézők utoljára A Pál utcai fiúk rendezését láthatták tőle az itthoni színpadon.

Nyugalma legyen csendes!


Marton László (1943-2019)

Tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán és külföldön: Finnországban, Kanadában, Londonban is. Vendégrendezőként többször dolgozott Helsinkiben, Louisville-ben (USA), Tel-Avivban, Kanadában, Németországban.

Színházvezetőként a régi vígszínházi hagyományok folytatására törekedett. A közönség számára vonzó műsorpolitikát alakított ki: klasszikusokat, zenés darabokat, musicalokat is műsorra tűzött. Sikeres rendezései közé tartozik a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, a Szentivánéji álom, a II. Richárd vagy A padlás.

1975-ben Jászai Mari-díjat kapott, 1984-ben Érdemes, 1990-ben Kiváló művész címmel, 2000-ben Hevesi Sándor-díjjal, 2003-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. 2004-ben elnyerte az egyik legelőkelőbb ír színházi kitüntetést, az Irish Theatre Awards-ot.

1990-től a londoni Guildhall School of Music and Drama tiszteletbeli tagja. 1997 novemberében az amerikai Society of Stage Directors and Choreographers tagjai lett, elsőként a magyar színházrendezők közül. 2001 óta az ír nemzeti színház művészeti tanácsadója. 2009-ben a XIII. kerület díszpolgárává, 2015-ben a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagjává választották. 2016-ban Prima Primissima-díjat kapott. (MTI) Fotó: nepszava.hu