2019. 05. 14

Digitális bennszülöttek a kolozsvári színpadon

Sinkó Ferenc színművész vezetésével 9-11. osztályos diákok vesznek részt a kolozsvári színház soron következő előadásában, amely az Európai Színházi Unió (UTE) által kezdeményezett és az Európai Unió Kreatív Európa programja által támogatott projekt, a Digital Natives (Digitális bennszülöttek) részeként jött létre. A Jordan Tannahill Concord Floral című drámájából készült előadás bemutatójára május 18-án, szombaton 20 órától kerül sor a színház stúdiótermében.

A projektben öt UTE-tagszínház öt különböző országból vesz részt: így a bécsi Volkstheater, a reimsi Comédie, a kölni Schauspiel és a görögországi Szaloniki Nemzeti Színház mellett a Kolozsvári Állami Magyar Színház is a program részese. „A projekt célja alapvetően az, hogy ebben az úgynevezett digitális világban olyanokkal beszélgessünk és olyanokkal foglalkozzunk erről a digitális témáról, akik már ebbe a világba születtek bele, hiszen ezek a 15-18 év közötti fiatalok már mondhatni okostelefonnal a kezükben jöttek világra. A projekt több szakaszban zajlik és zajlott. A tagszínházak különböző időpontokban hozták létre az előadásaikat, illetve az előadások bemutatója környékén és a projekt folyamán konferenciákra is sor került, amelyeken szociológusok, pszichológusok, színházi szakemberek, egyetemi oktatók a digitalizáció témája kapcsán tartottak előadásokat” – jegyezi meg Csép Zoltán, a színház programigazgatója.

A projekt 2019. június 1-jén egy Digitális Éjszakai Fesztivállal (Digital Festival Night) zárul, ahol az öt ország résztvevői élő internetes közvetítésen keresztül megosztják egymással a projektben szerzett tapasztalataikat, és együtt ünnepelnek. 

A projektben résztvevő tizennégy középiskolás fiatal színházi szakemberek vezetésével saját életük digitális szokásain keresztül ismerkednek a színházi nyelvvel és a digitalizáltság témakörével, ugyanakkor a projekt keretében színpadra viszik Jordan Tannahill Concord Floral című ifjúsági drámáját.

A Concord Floralban 14 fiatal középiskolás története kapcsolódik össze, akik egy elhagyatott üvegházban találkozva osztják meg egymással történeteiket. A filmszerűen megírt szöveg a fiatalok nyelvén szól fiataloknak, olyan témákat boncolgatva, mint a barátság, függőség, szerelem, felelősségvállalás, szexualitás, bűntudat, közösségi lét és kirekesztettség.

Sinkó Ferenc rendező elmondása szerint a Concord Floral az első olyan munkája lesz, amikor egy előre megírt darabbal kellett foglalkoznia, és alkalmazkodni hozzá. „Van tizennégy kamasz, akikkel együtt indultunk el ezen az úton. Mindenkinek egy új tapasztalat, egymásra hangolódás volt az egész munkafolyamat, úgy az alkotók, mint a fiatalok részéről. Bennem a legnagyobb hajtóerő a gyerekek iránti kíváncsiság volt. Nap, mint nap fedezek fel új dolgokat bennük. Nagyon nagy ajándék az, hogy együtt lehettünk. Semmilyen stratégiát nem kellett alkalmazni, hogy megértsük egymást, semmilyen szülői beavatkozás nem kellett részünkről. Úgy érzem, hogy megtaláltunk egy olyan közös hangot, ahol mindenki el tudja mondani a saját nyelvén és saját hangsúlyával a dolgokat” – jegyzi meg a rendező.

Az előadás díszletét és jelmezeit Gábor Zsófia jegyzi, dramaturgja Sipos Krisztina, zene és videó: Iszlai József.  

Az előadásban Albert Eszter, Balon-Ruff Andor, Dimény Kristóf, Geréb Csenge Ráhel, Jenei Deborah, Kerekes Ákos, Nițu-Mányoki Dániel, Rázmán Orsolya, Rus Bernadette, Sárosi Áron, Szabó Márk, Szőllősi Eszter, Török Boglárka, és Turós Ágnes látható. 

Következő előadások: május 19., vasárnap és június 2., vasárnap 20 óra.

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon. Az előadás 14 éven felülieknek ajánlott!