2019. 05. 06

DARK BLUE – Alex Harding és Lucian Ban albumbemutató jazzkoncertje Kolozsváron

Májusban újra Kolozsváron ad koncertet Lucian Ban, román származású, New Yorkban élő zongorista. Ezúttal Alex Harding baritonszaxofonossal érkezik, akinek közreműködésével mutatja be legfrissebb, DARK BLUE című albumát. A koncertre május 21-én, kedden este 8 órától kerül sor a kolozsvári színház stúdiótermében.

Alex Harding körülbelül két évtizede játszik együtt Lucian Ban zongoristával, aki a 90-es évek végén költözött New York-ba. Ez idő alatt több zenekart alapítottak, számos albumot adtak ki saját nevük alatt, és több száz koncertet adtak az Atlanti-óceán mindkét partján. Zenekaraik – a Lumination Ensemble, a Lucian Ban & Alex Harding Quintet, a Tuba Project, a Somethin’ Holy kettős – nagy sikereket arattak a szakmai sajtó és a közönség köreiben.

Alex Harding és Lucian Ban között rendkívül gyümölcsöző zenei együttműködés alakult ki, amelyben Harding, Hamiett Bluiett méltó utóda, a pünkösdi egyház zenei hagyományaiból táplálkozó blues-os hangzásával társra talál Ban gondolatteli zongorajátékában, aki az európai klasszikus hagyomány eleganciáját ötvözi a szenvedélyes improvizációval.” – írja Jeff Stockton kritikus a két zenészről.

Mintegy két évtizede jelent meg első közös lemezük Somethin’ Holy címmel (CIMP Records, 2001), ez volt a román zongorista amerikai pályafutásának első kiemelkedő eseménye. A két zenész rendkívüli zenei együttműködésének legfrissebb terméke, a DARK BLUE egyedülálló ötvözetét nyújtja a kompozícióknak és improvizációknak, rávilágít a 21. századi jazz irányzataira, miközben ihletet merít a hagyományos jazzből, a blues-ból és az európai kamarazenéből.

Az avantgárd blues-októl a free balladákig, amelyek Archie Shepp és Sun Ra közös játékára emlékeztetnek, a spontán improvizációktól az eredeti darabokig, a DARK BLUE egy művészileg beérett kettős munkája, akik nagyon jól megértik egymást a modern jazz nyelvén.

Az új album borítóján Howard Johnson, a neves tubás és szaxofonos írja a két zenész együttműködéséről: „Lucian és Alex hosszú évek koncertjei és együttműködései során alakította ki mesteri játékát. Most már, ha akarnak, egyetlen hangon szólalnak meg, és továbbra is sikeresen egészítik ki egymást.”

A koncertre jegyek már vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online, a www.biletmaster.ro weboldalon.