2019. 02. 26

PRIMO – olasz nyelvű vendégelőadás a kolozsvári színházban

A romániai Olasz Kulturális Intézet társszervezésében, a bukaresti olasz nagykövetség, valamint Izrael bukaresti nagykövetsége támogatásával március 5-én, 20 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiótermében vendégszerepel a PRIMO című előadás. Az olasz nyelvű, román feliratozással látható előadást Giovanni Calò rendezte.

A Primo Levi Ember ez? című önéletrajzi regényéből készült előadásban Jacob Olesen színész látható.  

Primo Levi életben maradt az auschwitzi koncentrációs táborban, hogy mesélhessen, mert amit tapasztalt, azt nem lehet, nem szabad elfelejteni. Történetének mély irodalmi értéke, könnyed, de ugyanakkor intenzív nyelvezete útmutatóul szolgált. Párbeszédei erős színházi nyelvet képviselnek, személyleírásai nagyban segítik a színészi munkát.

„Arra törekedtünk, hogy a lehető legközvetlenebb és ugyanakkor fokozott hangulatban meséljük el a történetét, így segítve a nézőt azonosulni Levi és eltűnt társainak tapasztalásaival. Bizonyságtételét racionális ámulattal, egyszerűséggel és lehetőség szerint könnyedséggel próbáljuk bemutatni. Ehhez viszont arra van szükség, hogy a kegyetlenségen túl, fokozottan figyeljünk a hétköznapi élet momentumaira, a lazítás, az álmodozás pillanataira. Mindeközben igyekeztünk eme kegyetlenségtől megsemmisült, az életben maradásért küzdő, az állandó konfliktusok által felemésztett szereplők emberi mivoltát megőrizni” – vallja Giovanni Calò rendező.

Jegyek vásárolhatók hétköznap 10-14 óra között a színház jegypénztárában, valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon