2019. 01. 31

Lát(hatatlan) – kollázs-előadást mutat be a kolozsvári színház

Február 5-én, kedden 20 órától mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Lát(hatatlan) című előadást, Leta Popescu rendezésében. Az előadás a kolozsvári színház 2017-ben, fiatal rendezők számára meghirdetett pályázatának egyik kiválasztott projektjeként valósul meg, a nyertes projektek bemutatása tovább folytatódik az idei évadban.
 

A Lát(hatatlan) című előadásban a román és magyar kortárs szerzők által jegyzett szövegek kollázsához társított képek folyamatos sorozatot alkotnak, akár egy vizuális installáció. A néző dolga, hogy kíváncsisággal kövesse ezt az elmélkedés-folyamatot, amelynek tárgya ő maga, a világban élő egyén, illetve a világ, amely körülveszi őt.
 

Leta Popescu rendező elmondása szerint az előadás témája a sebezhetőség, egy olyan korban, amikor úgy tűnik, az egyetlen biztos pont – általában a világban, ugyanúgy, mint az egyén számára – a bizonytalanság. Az előadás végigjárja a törékenység hét fokozatát (Bolygó – Földrész – Ország – Város – Család – Emberpár – Egyén), ezáltal egyfajta utazássá válik az érzések világában, amelynek kiindulópontja az egyedüllét, végpontja a magány.
 

Az előadás díszlettervezője, Mihai Păcurar így vallott a próbafolyamatról: „Arra törekedtünk, hogy hét különböző teret építsünk fel, amelyek egyidejűleg tudnak létezni a játéktérben. Kihívás volt számomra, hogy egy olyan kollázst hozzak létre, amelyben a hét elem megfér egymás mellett, és nem oltják ki egymást. A tér egy művészi installáció-kollázshoz hasonlítható, amely segíti a nézőknek a szerteágazó jelentések összegyűjtését és értelmezését.”
 

A Lát(hatatlan) díszletét, videinstallációit és animációit Mihai Păcurar jegyzi, fordító és dramaturgiai asszisztens Andrei Dósa, színpadi mozgás Sinkó Ferenc, zeneszerző Bocsárdi Magor.

Az előadásban Buzási András, Dimény Áron, Farkas Loránd, Jerovszky Tímea, Kató Emőke, Varga Csilla, Viola Gábor látható, hang: Tordai Tekla
 

Következő előadások: február 6., szerda, február 11., hétfő, valamint február 20., szerda 20 óra.
 

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online a www.biletmaster.ro weboldalon.