2019. 01. 15

Újra műsoron a Rosmersholm és A mélyben

Januártól újra látható a kolozsvári színház 2016/2017-es évadának két meghatározó előadása, az Andriy Zholdak által rendezett Rosmersholm, illetve a Yuri Kordonsky rendezte A mélyben. A Rosmersholm az idei évadban először pénteken, január 18-án 18 órától látható a nagyszínpadon, míg A mélyben január 20-án 19 órától tekinthető meg a nagyszínpadra épített stúdiótérben.

„Zholdak előadása tele van szenvedéllyel, ösztönönös megnyilvánulásokkal, kontrollvesztett, olykor perverz impulzusokkal. Beaté szelleme felértékelődik, ő az a nő, aki a halálon túl is Rosmer és Rebekka boldogságának útjába áll. (…) Andriy Zholdak előadásában mindaz a koncepció, ami jó, kétségtelenül még nemesebbé válik a kitűnő színészi játék révén, a darab kiváló szereposztásának köszönhetően. Íme a színészek névsora, akik előtt mély együttérzéssel meg is hajolok: Bodolai Balázs, Imre Éva (hatalmas élmény!), Sigmond Rita, Viola Gábor, Kicsid Gizella.” – írja az előadásról Mircea Morariu kritikus.

A január 18-ai Rosmersholm előadást követően kerül sor a 2016/2017-es évad Bánffy Miklós-vándordíjának átadásra. A díjat a színház művészeti tanácsa a Quadro Galéria támogatásával Imre Éva színművésznek ítélte oda, Rebekka szerepének megformlásáért a Rosmersholm előadásban.

A Yuri Kordonsky által rendezett, 2016. októberében bemutatott A mélyben című előadás talán Gorkij valamennyi színpadi műve közül a legihletettebb mű, ellentmondásos, gyönyörű és ma is időszerű szöveg.  Az előadásban Orbán Attila, Kézdi Imola, Imre Éva, Viola Gábor, Farkas Loránd, Laczó Júlia, Pethő Anikó, Keresztes Sándor, Szűcs Ervin, Bács Miklós, Dimény Áron, Bogdán Zsolt és Árus Péter látható.

Hegyi Réka így ír a Kordonsky rendezte előadásról:  „(…) ez a csoportkép, a sok kisiklott sorssal, nagyon megterhelő. Lelkileg. Szellemileg. Ugyan minden szereplőnek megvan a maga története, nem mindenki meséli el. A monológokon és replikákon, azaz a szavakon túl minden rezdülés, minden tekintet, minden közeledés és minden egyes elfordulás (…) ezt a történetet bontja ki.”

Az előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint a www.biletmaster.ro weboldalon.