2018. 12. 03

Véget ért a 6. Interferenciák Fesztivál Kolozsváron

A Görög Nemzeti Színház és a moszkvai Stanislavsky Electrotheatre előadásaival ért véget a hatodik Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál Kolozsváron.

A találkozó kilenc napja alatt összesen tizenhárom ország tizenhat előadását láthatta a kolozsvári közönség. A kétévente megszervezett seregszemlén ezúttal orosz, görög, izraeli, lengyel, szerb, magyar, litván, osztrák, német és belgiumi társulatok vettek részt. A fesztivál központi témája idén az első világháború befejezése óta eltelt száz év apropóján a háború volt, a meghívott előadások a különböző konfliktushelyzetek körüljárását és színházi nyelvre fordítását tűzték ki célul.

A fesztivál előadásai nagy népszerűségnek örvendtek a kolozsvári közönség körében. Legtöbben az oroszországi Theatre-Festival Baltic House Macbeth-előadására, valamint a milanói Piccolo Teatro di Milano Elvira című produkciójára voltak kíváncsiak. A járulékos programok – könyvbemutatók, beszélgetések, kiállítások, koncertek – pedig szintén számos érdeklődőt vonzottak a TIFF Házba, a Tranzit Házba és a Charlie Pubba.

Tompa Gábor fesztiváligazgató az esemény végeztével hangsúlyozta, az ideológiák által megosztott világunkban a színház a találkozásokra és a párbeszédre nyújthat teret – ezt kísérelte meg meglátása szerint az idei Interferenciák Fesztivál is.