Csütörtökön kezdődik az Interferenciák Fesztivál

A Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett 6. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál csütörtökön, november 22-én nyitja meg kapuit a közönség előtt. A kilencnapos fesztivál programjában idén 13 ország 16 előadása szerepel.

A fesztivált megelőző sajtótájékoztató az előző évekhez hasonlóan a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának diákjai által Györgyjakab Enikő vezetésével összeállított etűddel kezdődött, melynek kiindulópontja ezúttal is a fesztivál mottója volt: a háború.

Tompa Gábor, a fesztivál igazgatója és válogatója elmondta, az Interferenciák idei kiadása az első világháború lezárulása óta eltelt száz év alatt lezajlott változásokról szeretné gondolkodásra indítani a közönséget. A fesztivál programjában szereplő előadások lényeges kérdéseket vetnek fel az egyén és a közösség felelősségét illetően: mit tehetünk a változás érdekében, egy olyan világban, melyből kiveszett a párbeszéd? A fesztiválra beválogatott előadások túlnyomó része Közép- és Kelet-Európai országokból érkezik, hiszen ezt a térséget érintette leginkább az első világháború.

A kolozsvári közönség a kortárs világszínház olyan kiemelkedő alkotóinak előadásait láthatja az idei fesztiválon, mint Toni Servillo, Luk Perceval, Milo Rau, Eimuntas Nekrošius, Anna Badora, Tompa Gábor, Cezary Tomaszewski, Horváth Csaba, Fehér Balázs Benő, Urbán András, ifj. Vidnyánszky Attila, Ilan Ronen, Adrian Sitaru, Klim Kozinsky, vagy Stathis Livathinos. A meghívott alkotók nagy többsége első alkalommal mutatkozik be Kolozsváron.

A fesztivál programját idén is kísérőprogramok színesítik: naponta kerül sor szakmai beszélgetésekre a meghívott alkotókkal, ezek mellett könyvbemutatók, kiállításmegnyitók is helyet kapnak a programban. Szintén az Interferenciák keretében, első alkalommal a kolozsvári színház szervezésében kerül sor az Európai Színházi Unió közgyűlésére, melyen az UTE tagszínházainak vezetői vesznek majd részt.

A fesztivál társszervezője a Corvineum Alapítvány, főtámogatói a Kulturális Minisztérium, Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa. A rendezvény az Európai Színházi Unió, a Román Kulturális Intézet, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, az Energobit, az UNITER, a Communitas Alapítvány, támogatásával valósul meg. Főbb partnerek: TIFF Ház, Tranzit Ház, Kolozsvári Nemzeti Színház, Kaszinó Városi Kulturális Központ, Kreatív Kolozsvár, Goethe Zentrum | Deutsches Kulturzentrum Klausenburg, Ecsetgyár, KMDSz, Eximtur, Toyota, kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér, CTP, Vitrina Advertising,  biletmaster.ro.

A fesztivál programjában szereplő nyolc nagytermi előadásra Interferences Grand 2018 néven 280 lej értékben kedvezményes jegycsomag vásárolható a www.biletmaster.ro weboldalon, vagy személyesen a színház jegypénztárában válthatók. A teljes program elérhető a fesztivál honlapján.