2018. 11. 06

Színház a felnőtté válásról – Under Construction bemutató

Fiatal alkotócsapat hozza létre a kolozsvári színház soron következő bemutatóját. Az Under Construction című előadás közösségi színházi alkotásként jön létre, és a felnőtté válás kérdéskörét vizsgálja.

Az alkotófolyamat koordinátora Sipos Krisztina, aki korábban főként független színházi projektekben dolgozott rendezőként, zeneszerzőként vagy performerként. Az Under Construction létrehozása során a nagy létszámú csapat összehangolása, az egyéni és közös ötletek egymásba gyúrása jelentette számára a legnagyobb kihívást. A projektben egyenrangú alkotókként vesznek részt a kolozsvári társulat tagjai, szabadúszó színészek és színművészetis diákok egyaránt, az előadás a résztvevők személyes viszonyulását és elképzeléseit tükrözi a felnőtté válás folyamatához.

Az előadás előkészítő fázisában különböző korosztályokat megkérdezve, velük beszélgetve, szakértők segítségével fókuszcsoportokat, illetve tematikus beszélgetéseket szervezve többek között a következő kérdések kerültek terítékre: mi különbözteti meg a felnőttet a gyerektől? Mitől lesz valaki felnőtt? Mi ér véget a felnőtté válással és mi az, ami elkezdődik? Mondhatjuk-e valaha, hogy készen állunk? Hogyan viszonyulunk egymás problémáihoz, mennyire befolyásolja kommunikációnkat a korkülönbség, hogyan vállalunk felelősséget kimondott szavaink és tetteink iránt, illetve milyen hatással vannak ránk döntéseink?

Szereplők: Albert Csilla, Dimény Áron, Ferenczi István, Kántor Melinda, Kicsid Gizella, Kolcza Rebeka, Laczó Júlia, Molnár Rudolf, Mostis Balázs, Sinkó Ferenc, Szabó Viktória Zsuzsanna, Szucher Ágnes, Varga Hunor-József, Veres Orsolya. Stáb: Balázs Nóra, Biró Réka, Deák Katalin, Demeter Kata, Kovács Kinga, Sarvadi Paul, Sipos Krisztina, Vass Zsuzsanna. Szakmai tanácsadók: Deme Ilona, Kasza Izabella, Keresztesi Polixéna, László Éva, Szabó Júlia.

Az előadás létrejöttét a Román Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național – AFCN) támogatta.

A projekt nem feltétlenül tükrözi a Román Kulturális Alap álláspontját. Az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért, vagy azért a módért, ahogyan a projekt eredményeit felhasználták; ez teljes mértékben a támogatás kedvezményezettjének felelőssége.