2018. 07. 06

Évadvég a kolozsvári színházban

Évadzárót tartottak a kolozsvári színházban pénteken, július 6-án. A 2017/2018-as évadban összesen négy bemutatót tartott a társulat, azaz a tervezett nyolc produkciónak csupán felét sikerült megvalósítani. A stúdióban, valamint nagytermi stúdióban az Angyalok Amerikában I-II., Regény nagybőgővel és Illegitim előadások, a nagyteremben pedig az Úrhatnám polgár került bemutatásra.

Az évadban játszott előadások látogatottsága viszont nőtt a korábbi évadokhoz képest: a társulat saját székhelyén játszott 148 saját előadását, valamint a vendégelőadásokat összesen 23.796 néző tekintette meg, a fesztiválszereplések és vendégjátékok alkalmából pedig további 5502 néző előtt játszott a társulat.

A kolozsvári színház az évadban számos fesztiválon vett részt: a Julius Caesar az Almagrói Klasszikus Színházi Fesztiválon, valamint Dél-Koreában, a Szöuli Színházi Fesztiválon vendégszerepelt augusztusban, illetve szeptemberben. Ezt követően a Homemade című közösségi színházi előadás volt látható Székelyudvarhelyen a dráMA Fesztiválon, a gyergyószentmiklósi Nemzetiségi Színházak Kollokviumán, valamint a bukaresti Fest(in) pe Bulevard fesztiválon. A bukaresti Országos Színházi Fesztiválon két előadást, a Rosmersholmot és A mélyben-t mutatta be a társulat. A vágy villamosa Aradon, a Vakok a debreceni DESZKA fesztivál programjában szerepelt. A budapesti Vígszínházban a Rosmersholm és az Aki elzárja az éjszakát előadások vendégszerepeltek. A Rosmersholm további két fesztiválra is meghívást kapott az évadban: a sepsiszentgyörgyi Reflex fesztivált követően a Pécsi Országos Színházi Találkozón volt látható, ahol a legjobb előadás, legjobb női főszereplő és legjobb díszlet díjával jutalmazták a produkciót. Az Angyalok Amerikában előadást a Román Színházi Szövetség (UNITER) négy díjra jelölte (legjobb rendezés, legjobb férfi főszereplő, legjobb férfi és női mellékszereplő), melyből Bogdán Zsolt elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést.

Tompa Gábort, a kolozsvári színház igazgatóját az Európai Színházi Unió (UTE) májusi közgyűlésén a szervezet új elnökévé választották. Az uniónak korábban olyan igazgatói voltak, mint Zsámbéki Gábor, aki Giorgio Strehler halála után 2004-ig vezette az UTE-t, Alexandru Darie, a bukaresti Bulandra Színház igazgatója vagy Ilan Ronen, izraeli rendező, a Habima Színház egykori igazgatója.

A 2018/2019-es évadot a színház a Kolozsvári Magyar Napokon való részvétellel indítja augusztusban, ahol az előadások mellett a már hagyományosnak számító színházsátor programjaira is ellátogathatnak majd az érdeklődők. Az évad első bemutatójának előkészületei már zajlanak, Tompa Gábor Shakespeare A velencei kalmár című művét állítja színpadra. A bemutató tervezett időpontja szeptember vége. A következő évadban sor kerül az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál hatodik kiadására is, november 22-30. között.