2018. 06. 19

Andrei Șerban 75 – miniévad a kolozsvári színházban

Három egymást követő napon mutatja be az Andrei Șerban által rendezett nagysikerű előadásait a kolozsvári színház. A miniévaddal az idén 75. születésnapját ünneplő rendező előtt tiszteleg a társulat.

Andrei Şerban a romániai színjátszás és a világszínház kiemelkedő személyisége. A világhírű Antik trilógia után a kolozsvári színház társulatának is szerencséje volt létrehoznia Șerbannal „saját” trilógiáját, mely három többszörösen díjazott előadást eredményezett.

A miniévad keretében csütörtökön, június 21-én 14 órától Álomtrilógia címmel beszélgetésre kerül sor, melyet Doina Modola és Roxana Croitoru színikritikusok vezetnek az előadásokban szereplő színészek részvételével. A nyilvános eseményre a belépés ingyenes, helyszín a színház emeleti előcsarnoka.  

Csütörtöktől szombatig pedig a három, Andrei Șerban által rendezett előadást tekintheti meg újra a közönség. A 2007-ben bemutatott Ványa bácsi tizenegyedik éve van műsoron, azóta közel 150. alkalommal játszotta teltház előtt a társulat. Az előadás pénteken, június 22-én 19 órától látható.

A 2010 januárjában bemutatott Suttogások és sikolyok Ingmar Bergman filmjének színházi adaptációja. A Szerbiában, Csehországban és Dél-Koreában is vendégszerepelt előadás csütörtökön, június 21-én 20 órától láthatja a kolozsvári közönség.

A Hedda Gabler előadást 2012-ben mutatta be a társulat. A rendező szerint az előadás szereplői a mai ember tükörképei, akik a beteljesületlen emberi teljesítőképesség drámáját mutatják fel. Az előadás fő kérdése: lehet-e élni ideálok nélkül? Az előadás szombaton, június 23-án 19 órától látható a stúdióban.