2017. 11. 14

Két városban vendégszerepel a kolozsvári színház

A vágy villamosa című előadással az aradi Klasszikus Színházi Fesztiválon vendégszerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A huszonharmadik alkalommal megszervezett fesztiválon tizenkét társulat vesz részt, az előadásokat Maria Zărnescu színikritikus válogatta. Az előadás szerdán, november 15-én 17 órától lesz látható az aradi Ion Slavici Színház stúdiótermében.

A Tom Dugdale által rendezett A vágy villamosa kegyetlen darab, tele gyötrő álmokkal, gyötrődő álmodozókkal, testi és lelki erőszakkal. A darab témája az egyik legkegyetlenebb emberi indulat: elpusztítani a máshonnan jövő, az idegen, a miénktől eltérő életvitelű embert. Ennek ellenére a darab nem részvétlen – legdurvább részeit bevonja a szeretet és az érzéki szerelem burka, amely visszafogja az erőszakot, legalábbis napfelkeltéig. A pofonok átalakulnak öleléssé, a sebek simogatásra lelnek. A szereplők kívánják egymást, de még inkább békességre vágynak.

Az aradi vendégjátékot követően pedig a Julius Caesar előadás a XXIII. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár programjában szerepel. A marosvásárhelyi közönség pénteken, november 17-én este 7 órától láthatja az előadást a Nemzeti Színház nagytermében. A Silviu Purcărete által rendezett előadás az évadban a spanyolországi Almagróban, valamint a dél-koreai Szöulban vendégszerepelt.