2017. 11. 06

Bánffy Miklós-vándordíjat kap Bodolai Balázs

A kolozsvári színház művészeti tanácsa a 2015. november 2-án bemutatott Amerika előadásban játszott szerepéért Bodolai Balázsnak ítélte oda a 2015/2016-os évad Bánffy Miklós-vándordíját.

A Bánffy Miklós-vándordíjat 1992-ben, a színház megalakulásának 200 éves évfordulóján alapította az intézmény művészeti tanácsa, a testület évente titkos szavazással dönt az előző évad legkiemelkedőbbnek ítélt művészi teljesítményéről.

A Quadro Galéria által támogatott díj átadására november 12-én, a 19 órától kezdődő Amerika előadást követően kerül sor a kolozsvári színház nagyszínpadára épített stúdiótérben.

„Karl Rossmann – mi vagyunk. Mi, a kommunista rendszer országaiból huszonöt évvel ezelőtt, akárcsak Karl, nagy lelkesedéssel és várakozással léptünk át a szabad világ kapuját, de hamarosan felismertük annak – vagyis az oly nagyon vágyott „Amerikának” – határait, útvesztőit és veszélyeit. Mára elkerülhetetlenné vált a kérdés, hogy az eltelt negyed évszázad alatt megélt kudarcainkat és csalódásainkat nem mi magunk okoztuk-e?” – mondta el az előadásról Michal Dočekal rendező.   

Bartha Réka így ír az előadásról: „a Kafka által kitalált történetbe tökéletesen bele tudjuk képzelni jelenünk bármelyik ifjú emberét, aki éppen ilyen atrocitásokon megy át a migránslét megélésekor, pontosan ilyen sztereotípiákkal felvértezve érkezik meg egy idegen környezetbe, és Karlhoz hasonlóan tűnik el örökre a jobb lét lázálmának fantazmái között. Így lesz Franz Kafka kétségtelenül huszonegyedik századi.”