2017. 10. 16

A kolozsvári színház az Országos Színházi Fesztiválon vendégszerepel

Két előadással vendégszerepel Bukarestben, a 27. Országos Színházi Fesztiválon  a kolozsvári színház. Október 23-án, hétfőn este 8 órától az Andriy Zholdak rendezte Rosmersholm lesz látható a bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház Stúdió Termében. Kedden és szerdán, október 24-én és 25-én 6 órától pedig A mélyben című előadást (rendező: Yuri Kordonsky) a Nemzeti Színház nagytermében, a színpadra épített stúdiótérben láthatja majd a bukaresti közönség.

A mélyben előadásért Yuri Kordonskyt az UNITER (Román Színházi Szövetség) a legjobb rendező díjával jutalmazta. „Odalenn, a mélyben, az idő másképp telik, mint a felszínen, hol unalmasan, hol lustán, olykor álmatagon, aztán egyszercsak a végtelenségig besűrűsödik, fellázad, leráz magáról mindenféle kontrollt, és valósággal pusztító ritmusra vált. Végső soron A mélyben a színészek és a társulat alakításának diadala, amely maradéktalanul bizonyítja a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának értékeit.” – írja Mircea Morariu A mélyben előadásról.

Andriy Zholdak újraértelmezi Ibsen Rosmersholmját, rendezésében az elvi összecsapásokról a zabolázhatatlan szenvedélyre helyezve a hangsúlyt. Adrian Țion írja az előadás különleges akusztikus világáról: „Zholdak odafigyel ennek a régi háznak a „hangjára”, és olyan teret hoz létre, amely megfelelő helyszínt biztosít a brutális összecsapások számára. Egyfelől a termek hatalmas méretű ajtói és ablakai, másfelől pedig a családi kápolna, mint a meditáció tere, melyet megfosztottak a keresztény jelképektől, miután a lelkész bevallotta, hogy többé nem hisz Istenben. Kétségtelen, hogy ezzel akkora lelki űr jött létre, amekkorát lehetetlen áthidalni.”