2017. 09. 21

Nyolc bemutató a kolozsvári színház 2017/2018-as évadában

A 2017/2018-as évadot ismertető sajtótájékoztatón Tompa Gábor igazgató elmondta, az őszt fesztiválokon való vendégszerepléssel tölti a társulat: a bukaresti Országos Színházi Fesztivál mellett bukaresti, székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi és aradi fesztiválokon is láthatóak lesznek a színház előadásai. A társulat két új taggal bővült ettől az évadtól: Jerovszky Tímea Nagyváradról szerződött Kolozsvárra, Francisco Alfonsín pedig több közös munka után lesz állandó tagja a kolozsvári színháznak. 

A 2017/2018-as évad első bemutatójára decemberben kerül sor: Victor Ioan Frunză Tony Kushner Pulitzer-díjas drámáját, az Angyalok Amerikábant állítja színpadra. A két estésre tervezett előadás bemutatójára a színház decemberi miniévadának keretében kerül majd sor a stúdióban. A kolozsvári magyar színjátszás 225. évadát megünneplő decemberi miniévad alkalmából a közönség az elmúlt évek legfontosabb bemutatóit tekintheti meg, valamint kiállítások, könyvbemutatók és beszélgetések is színesítik a programot. Ezt követően Francisco Alfonsín viszi színre a stúdióban Csehov Regény nagybőgővel című novelláját. 

Februárban Adrian Sitaru román filmrendező számos nemzetközi fesztiválon díjazott filmjének, az Illegitimnek készíti el színpadi változatát. Márciusban Tompa Gábor rendezésében kerül sor a Los Putrefactos című előadás bemutatójára, amelyet a Federico García Lorca, Salvador Dalí és Luis Buñuel által szerkesztett azonos című folyóirat és a három művész kortársai ihletnek.

Ezt követően Mihai Măniuțiu Molière klasszikusát, az Úrhatnám polgár című komédiát viszi színre a nagyteremben. Májusban Radu-Alexandru Nica kortárs angol drámát állít színpadra, Mark Ravenhill pool (no water) című művét. A tervek szerint szintén májusban kerül majd sor a fiatal rendezőknek szóló előadás-pályázat egyik nyertes produkciójának bemutatására is.

Az évadot az Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója által rendezett Frank Wedekind-drámával, a Luluval zárja majd a kolozsvári színház 2018. júniusában.

Tompa Gábor ismertette a fiatal rendezők számára meghirdetett előadás-pályázat eredményeit is. A harmincegy beérkezett pályamunka közül a kolozsvári színház a következő két évadban Leta Popescu (In)vizibil, Andrei Măjeri Las Meninas (szerző: Ernesto Anaya), Porogi Dorka Alice az ágyban (szerző: Susan Sontag), valamint Ioana Păun Mercenari/Zsoldos (szerző: Mona Bozdog) című projektjét valósítja meg és tűzi műsorra. Az igazgató elmondta, a pályázatok elbírálásakor a rendezői koncepció kidolgozottságát, áttekinthetőségét, az ötlet eredetiségét, a tervek illeszkedését a kolozsvári színház műsorpolitikájába, valamint megvalósíthatósági szempontokat vettek figyelembe. A kiválasztott pályázatok mellett további négy projekt megvalósítását a későbbiekben szintén lehetségesnek tartotta az igazgató, a rendezői koncepciók közös továbbfejlesztése után. Ezek a projektek: Mădălin Hîncu: Carlo Collodi Pinocchio, Dragoş Alexandru Muşoiu: Chuck Palahniuk Snuff, Horváth Anna: Szaitó Ajumu Téli Beyer, valamint Andrei Măjeri: Flavius Lucăcel Trecătoarea pisicii / Macskaszoros.