2017. 08. 04

Nagy sikert aratott Almagróban a Julius Caesar

Július 28-án és 29-én a negyvenedik alkalommal megszervezett Almagrói Klasszikus Színházi Fesztiválon szerepelt a Silviu Purcărete által rendezett Julius Caesar című előadás. A spanyolországi fesztiválközönség először láthatott magyar nyelvű produkciót, de romániai társulat is először kapott meghívást a fesztiválra.
Az első előadást megelőző sajtótájékoztatón Natalia Menéndez fesztiváligazgató elmondta, a kolozsvári Julius Caesar nagyszerűsége abban rejlik, hogy az előadás képes megmutatni azt, hogy a szépség nem csak a jóban rejlik, hanem a rosszban is megtalálható.

A 16. század első felében reneszánsz stílusban épített egykori egyetemen, az előadásnak helyet adó Antigua Universidad Renascentistában a két alkalommal játszott előadást összesen 790 néző látta, akik a spanyol közönségre nem jellemző módon percekig állva tapsoltak és bravózással ünnepelték a színészeket.

Az előadást követő kritikák is pozitívan értékelték a Kolozsvári Állami Magyar Színház almagrói vendégszereplését. Spanyolország egyik legnépszerűbb és legnagyobb példányszámban eladott napilapjának, az El Paísnak a kritikusa, Javier Vallejo online kritikájában megjegyzi: az előadás a közönség nagy részére olyan hatással volt, mintha egy utánfutó csapódott volna egy ékszerboltnak.